img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

29-8-2019 10:30

Geldinzamelingsactie 'Geef het Cuypersplafond weer kleur' van start gegaan

Roermond - Op zondag 25 augustus 2019 is de geldinzamelingsactie ‘Geef het Cuypersplafond weer kleur’ van start gegaan. De reconstructie gaat in totaal € 40.000 kosten. Tussen 25 augustus en 6 oktober 2019 worden via crowdfunding de laatste financiële middelen ingezameld om deze noodzakelijke reconstructie mogelijk te maken. Er is nog een bedrag van € 17.500 nodig.

Het prachtig gedecoreerd plafond in de oorspronkelijke huiskamer van architect Pierre Cuypers moet weer zichtbaar worden voor het publiek. In het oorspronkelijk ontwerp uit 1859 zijn de monogrammen PC en AT (Pierre Cuypers en Antoinette Thijm) verwerkt als verwijzing naar hun huwelijk. Keltische en middeleeuwse motieven sieren het ontwerp van de decoraties. Helaas is dit plafond de vorige eeuw verloren gegaan omdat het niet meer in goede staat was.

Het Cuypershuis in Roermond zet alles op alles om de middelen te vergaren zodat het plafond, met de typische Cuypers decoraties, kan worden gereconstrueerd en onderdeel wordt van de nieuwe museumpresentatie. Door samen te werken met studenten van de opleiding 'Sint Lucas - Decoratie- en restauratieschilder’ wordt ook de kennis over Cuypers’ decoraties overgedragen op de nieuwe generatie restauratoren.

Foto en video: Gerard van den Braak

 

 

 

Tags
Wellicht interessant