img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

31-8-2019 12:00

Open Monumentendag Cuypershuis Roermond

Roermond - Tijdens de Open Monumentendag in het weekend van 14 en 15 september 2019 is het Cuypershuis in Roermond gratis toegankelijk. Er zijn allerlei activiteiten rondom de actie ‘Geef het Cuypersplafond weer kleur’ en de expositie ‘Atelier Frans Nicolas’. Tevens start dan de expositie over de nieuwe schoenencollectie van Art Shoe Mafia.

zaterdag 14 september:

12 - 13 uur: Claudia Junge van het SRAL (ook verantwoordelijk voor de beschilderingen in het Rijksmuseum) is aanwezig om een toelichting te geven op haar kleurenonderzoek voor de reconstructie van het Cuypersplafond.

13 - 15 uur: Speciaal voor deze gelegenheid schreef Marianne Wulms-Hovens een gedicht over het plafond. Dit en ander werk leest zij voor om 13 en 15 uur in de kamer van het Cuypersplafond.
 
13.30 uur: De originele werktekeningen op ware grootte van de kerkramen zijn onlangs onderzocht en gedigitaliseerd en deze kunnen worden bekeken in de educatieve werkplaats. Samen met Annemieke Broeke,  medewerker Collectie Cuypershuis. Zij vertelt dan ook over de bedrijfsvoering van het atelier en de samenwerking met Pierre Cuypers.
 
16 uur: opening van de expositie van Art Shoe Mafia. Schetsen uit het atelier van Frans Nicolas zijn gebruikt bij het ontwerpen van hun nieuwe collectie. In een compacte expositie in het Cuypershuis wordt alles verteld over het maakproces van deze unieke schoenen: van idee tot eindproduct.
 
Het hele weekend:

U kunt gratis de vaste presentatie met de belangrijkste opdrachten voor Cuypers bezichtigen (het Rijksmuseum, kasteel De Haar, Centraal Station Amsterdam enz.).

Ook kunt u de expositie ‘Atelier Frans Nicolas’ gratis bezoeken met 19e-eeuws gekleurd en gebrandschilderd vensterglas (uit de glasvondst van 2014) en een overzicht zien van het ontstaan, de werkzaamheden en de ontwikkeling tot hét glasatelier van Nederland.
 
Locatie: Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1 in Roermond.

Data en tijden: zaterdag 14 en zondag 15 september 2019, van 11 tot 17 uur.

Meer informatie vindt u op de website van het Cuypershuis.

Foto: Cuypershuis

 

 

 

Tags
Wellicht interessant