img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

30-8-2019 11:00

Onthulling monument kasteel Ensenbroeck

Kelpen-Oler - Op donderdag 12 september 2019 wordt in Kelpen-Oler, het monument met informatiepaneel van het verdwenen kasteel Ensenbroeck officieel onthuld. Deze officiële opening wordt opgeluisterd door de gemeente Leudal, de Bond van Wapenbroeders afdeling Roermond en Venlo, de schoolkinderen van Kelpen-Oler en een ensemble van fanfare St.Liduina Kelpen-Oler. U bent van harte welkom.

Het gedenkteken is tot stand gekomen op initiatief van Thei Verstappen uit Kelpen-Oler. Samen met enkele buren van voormalig kasteel Ensenbroeck, Paul Peeters van Voorterhof en Frank Coolen van boerderij De Port, heeft hij dit gerealiseerd. De hulp van de gemeente Leudal was daarbij onmisbaar.

Het informatiebord bevat tekst van de hand van historicus Peter Roost, tevens nazaat van de laatste bewoners van slot Ensenbroeck. De plattegrond op het informatiebord is van de hand van voormalig pastoor Franssen van Ittervoort, die in 1874 ter plaatse op onderzoek uitging. 

In de registers van de parochie Grathem, waartoe geheel Oler en dus Ensenbroeck vroeger hoorden, is veel informatie over de bewoners van het kasteel (vanaf de 15e eeuw) en de inwoners van de buurtschap terug te vinden. 

Het kasteel is eind 19e eeuw gesloopt en geslecht. De grachten zijn gedempt in 1957. Wat bleef zijn: akkerland en verhalen over onder andere  roofridders, onderaardse gangen, een Spaanse edelman en een geheimzinnig moeras. Restanten zijn uiteindelijk in de wijde omgeving teruggevonden, vaak na een lange omweg. Het gedenkteken is geheel uit die teruggevonden restanten opgebouwd.

Locatie: de Graetheideweg 2a, bij fietskooppunt 72 in Kelpen-Oler

Datum en tijd: donderdag 12 september 2019, 11 uur  

Meer informatie? Neem dan telefonisch contact met Tim Schmitz via 06-57004894 of met Peter Roost via 0475-561085.

Foto's: Tim Schmitz
 

Wellicht interessant