img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

10-9-2019 04:30

Lezing UNPROFOR in voormalig Joegoslavië - Majoor Ron Deelen

Roermond - Stichting Nationaal Indië-monument 1945–1962 staat niet alleen stil bij de omgekomen militairen in voormalig Nederlands-Indië zoals dit zaterdag 7 september 2019 voor de 32ste keer gebeurde bij het Nationaal Indië Monument. Ook wordt er gedacht aan alle andere Nederlandse missie’s na de Tweede Wereldoorlog, zoals de UNPROFOR missie in voormalig Joegoslavië. In deze aflevering vertelt Majoor Ron Deelen over zijn ervaringen. 

De UNPROFOR oftewel de United Nations Protection Force, was een VN Vredesmacht actief tijdens de Bosnische oorlog in voormalig Joegoslavië. 

Generaal Majoor Henk Morsink, Kolonel Gerard van Kuijck, Majoor Ron Deelen en de heer Barry Hofstede vertelden voorafgaand aan de kransleggingen bij het Nationaal Indië Monument, in Theaterhotel De Oranjerie in Roermond hun ervaringen en wat dit met hun heeft gedaan.
 
In 1993 werd de konvooi beschoten en raakte Majoor Ron Deelen die de leiding had zwaar gewond.
Majoor Ron Deelen heeft in april dit jaar zijn boek “Nooit Verslagen” gepubliceerd.
 
Hierin geeft hij een unieke inkijk in de risicovolle voedseltransporten in de oorlog in Bosnië. 

De volgende en laatste aflevering komt op woensdag 11 september 2019 online bij DeltaLimburg.nl. Het verhaal van Generaal Majoor Henk Morsink ziet u hier, dat van Kolonel Gerard van Kuijck hier.

Foto en video: DeltaLimburg.nl
 

 

Tags
Wellicht interessant