img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

27-2-2020 11:15

Torna Cultura over de vrijheid van de vrouw en lieveheersbeestjes

Thorn - 27 februari 2020 - De laatste Torna | Cultura van dit seizoen biedt op zondag 8 maart 2020 weer een gevarieerd programma. Gastheer Chris Trines ontvangt collectiebeheerder van het Museum van de Vrouw Dorien van Meel, bioloog Reinier Akkermans, singer-songwriter Ylka Kolken en  Jan Schröen (Beegden) en Fer Koolen (Ell) met hun programma De Reije. Columnist is Wim Kuipers.  

img

8 maart is vast verbonden met de Internationale Vrouwendag. Het thema is dit jaar 'Vrijheid'. Al jarenlang strijden vrouwen voor zelfbeschikking, individuele rechten en vrijheid. Vrijheid van vrouwen dient niet onderhandelbaar te zijn, maar een vanzelfsprekendheid. Het Museum van de Vrouw in Echt behandelt door de jaren heen uiteenlopende thema’s in zijn tentoonstellingen, met als rode lijn: de vrouw. Dorien van Meel, collectiebeheerder van het museum, geeft haar kijk op de Vrijheid van de Vrouw.

Vorige zomer kondigde Jan Schroën (Beegden) na een ‘radiostilte’ i.v.m. het overlijden van zijn zoon Tomas de geboorte aan van een nieuw klein programma, De Reje. Hierin gaat Jan op zoek naar zijn zangroots. In de muzikale duizendpoot en oud-dorpsgenoot Fer Koolen (Ell) vond hij een nieuwe muzikale kompaan. Jan Schroën schrijft zijn liedjes zelf. Ze gaan ergens over. Niet omdat hij vindt dat dat moet, maar omdat hij niet anders kan. Het is een liedjesprogramma in het Limburgs dialect. Op het ene moment breekbaar en intiem, op andere momenten licht en vol humor.

Ylka Kolken was onlangs de grootste verrassing tijdens de avond van het Limburgse lied in Paradiso in Amsterdam. De in Maasbracht geboren en in Maastricht wonende singer-songwriter oogstte er veel succes. Ze vindt het belangrijk, dat de muziek in het dialect gehoord wordt en dat het niet alleen geassocieerd wordt met carnavalsmuziek. Ze maakt muziek omdat ze zich er goed bij voelt en omdat ze hoopt dat andere mensen zich in haar teksten kunnen herkennen.  

Reinier Akkermans (Roermond) is een bioloog, die de natuur in Limburg in kaart brengt. De afgelopen vijf jaar stonden de lieveheersbeestjes centraal in zijn veldonderzoek met daarbij speciale aandacht voor Beegderheide, Meinweg en Roermond. Hij vertelt over de relevantie van zijn onderzoek naar lieveheersbeestjes. Naast biologische zaken is er ook veel populaire onzin rond lieveheersbeestjes. Nog merkwaardiger is hun vredelievende imago. In wezen zijn het een soort superkillers. Lieveheersbeestjes, lief zijn ze niet, wel leuk.

De column wordt wederom verzorgd door Wim Kuipers. 

Praktische informatie

Locatie: Café-restaurant Aod Thoear, Steegputstraat 2-4, Thorn.

Datum en tijd: zondag 8 maart 2020, aanvang 14.30 uur.

Entree: € 6.  

Meer informatie? Zie www.tornacultura.nl 


Foto: Leon van Lier

Wellicht interessant