img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

1-10-2019 11:15

Lezing: Kinderen van zwarte bevrijders

Weert - Mieke Kirkels - auteur van het boek 'Kinderen van zwarte bevrijders, een verzwegen geschiedenis' - vertelt op woensdag 9 oktober 2019 in het Bibliocenter in Weert over de verzwegen geschiedenis van kinderen van zwarte bevrijders na de Tweede Wereldoorlog en de nagenoeg onbekende deelname van zwarte Amerikanen aan de bevrijding van Europa.  

Naar schatting zijn in ons land in totaal 8.000 bevrijdingskinderen geboren vanaf 1945. Ongeveer 70 van hen groeiden met een donkere huidskleur op in een nagenoeg volledig wit, katholiek Limburg.
De acceptatie van kinderen die geboren werden uit de korte relaties met Limburgse meisjes verliep minder soepel. Ze werden om hun uiterlijk gezien als ‘exotisch’, als ‘missiekindjes’ of – onmiskenbaar – als Amerikaantjes. Later in hun jeugd hadden ze het zeker niet gemakkelijk. Het meest leden ze eronder dat vragen over hun afkomst stelselmatig onbeantwoord bleven. In het boek vertellen ze hoe het was als uitzondering te leven.

Hun biologische vaders waren zwarte Amerikaanse soldaten. De belangrijkste reden was dat destijds de meeste zwarte bevrijders in Zuid Nederland waren gestationeerd voor een bevoorradingsoperatie. De rest van het land had nog een zware en bitterkoude oorlogswinter te doorstaan. Door vertraging bij de opmars richting Duitsland was de zwarte Quarter Master Service Compagnie langer dan verwacht in het zuiden van Limburg gestationeerd. Zij werden als bevrijders van harte welkom geheten door de bevolking. Voor het eerst van hun leven waren vele Afro-Amerikanen te gast bij witte families.

Mieke Kirkels (Nederweert 1947) is auteur en public historian. Ze studeerde Arbeidsmarktpolitiek en Personeelsbeleid, werkte in de 80-er jaren als ombudsvrouw (verbetering positie vrouwen op de arbeidsmarkt) en als communicatieadviseur. In 2008 leidde ze het oral history project 'Akkers van Margraten' in het kader van het landelijk project 'Erfgoed van de Oorlog, ooggetuige verhalen'. Daarop volgde 'Kinderen van zwarte bevrijders'. Ze is research fellow van het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg. 

Locatie: Bibliocenter, Wilhelminasingel 250, Weert

Datum en tijd: woensdag 11 september 2019, van 19.30 tot 21.30 uur 

Kosten: € 7,50. Kaarten bestellen kan hier.

Deze lezing maakt deel uit van de Maand van de Geschiedenis, i.s.m. het Erfgoedhuis in het kader van '75 jaar bevrijding'.

 

Tags
Wellicht interessant