img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

28-10-2019 01:15

Provinciale primeur voor Laurentius: live meekijken op bewakingsmonitor patiëntjes

Roermond - Als eerste ziekenhuis in Limburg kunnen verpleegkundigen op de kinderafdeling van het Laurentius sinds kort nog beter hun patiëntjes op afstand monitoren. Wanneer het alarm gaat bij één van hun patiëntjes zien zij meteen de schermafbeelding op hun handheld. Ze kunnen zelfs live meekijken en zo nog beter beoordelen wat er aan de hand is en welke actie gewenst is. 

img

Wanneer een alarm afgaat is er lang niet altijd een echt urgente situatie. De verpleegkundige kan dit echter op afstand niet goed inschatten. Daar heeft zij meer informatie voor nodig en met het nieuwe alarmsysteem wordt zij hierin voorzien doordat ze live kan meekijken op de bewakingsmonitor en dus meer ziet dan alleen een korte momentopname.

Kwaliteitsfunctionaris Judith Janssen: “Daarnaast proberen we het probleem van de zogeheten alarmmoeheid aan te pakken. Het is een bekend probleem in de medische wereld dat zorgverleners vaak een overdaad aan alarmen en alerts ontvangen, waardoor ze iedere keer worden afgeleid van hun werkzaamheden. Met dit nieuwe systeem ontvangen verpleegkundigen nu een stuk minder alarmmeldingen. Een melding komt in eerste instantie alleen binnen bij de aangewezen verantwoordelijke verpleegkundige. Deze kan vervolgens zelf naar het patiëntje toegaan. Lukt dat niet, omdat ze bijvoorbeeld net een baby’tje aan het verzorgen is, dan kan ze het alarm doorschakelen naar een collega.”

Om geen alarmen te missen, vindt er na 44 seconden een automatische doorschakeling plaats. Tijdens pauzes kan men zichzelf afmelden op de handheld. Alarmen komen dan bij iemand anders terecht. Het actief afmelden en doorschakelen zorgt ervoor dat alarmen zo snel mogelijk bij de juiste persoon terecht komen en niet onnodig lang afgaan. Dit zorgt voor meer rust op de afdeling. Eventuele storingen tijdens het doorschakelen van het alarm vanuit de bewakingsmonitor naar de handheld worden meteen zichtbaar. Verpleegkundigen krijgen hier een melding van. Zo weten ze dat er een storing is en kunnen ze hierop inspelen.

Foto: Laurentius Ziekenhuis 
 

Tags
Wellicht interessant