img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

2-11-2019 12:44

Kick-off Coding Challenge 2019-2020 bij Sint Ursula Horn

Horn - Op maandag 11 november 2019 zijn ca. 400 leerlingen van de groepen 7/8 van 13 basisscholen uit Midden-Limburg te gast bij SG Sint Ursula in Horn voor de kick-off van de Coding Challenge 2019-2020. De komende maanden leren de kinderen op een creatieve manier digitale tools in te zetten bij het oplossen van een probleem. 

De Coding Challenge is een initiatief van Liesbeth Heijman, coördinator Wetenschap en Technologie bij stichting Swalm en Roer en Patrick Bisschops, docent aardrijkskunde en DigitalLab bij Sint Ursula in Horn. Zij hebben contact gezocht met de onderwijsstichtingen in Leudal (SPOLT), Maasgouw en Echt (Wijzers in Onderwijs) en hen bereid gevonden om deel te nemen.  

Het feit dat 13 basisscholen zich hebben aangemeld, onderstreept het belang dat wordt gehecht aan de vaardigheden die te maken hebben met coderen en programmeren: het kunnen indelen van een proces in kleine opeenvolgende stapjes om zo tot het gewenste resultaat te komen. Dit wordt ook wel 'computational thinking' genoemd.   

Op 11 november krijgen de klassen in de aula van Sint Ursula uitleg over de opdracht (de challenge) en natuurlijk alle materialen, die ze de komende maanden op hun eigen school nodig zullen hebben: een set programmeerbare Sphero ballen, een mat waarop ze de Sphero ballen geprogrammeerd moeten laten bewegen en een korte handleiding voor de leerkrachten. Vervolgens krijgen de leerlingen van de basisscholen nog een demonstratie in het programmeren van Sphero ballen door leerlingen van Sint Ursula die deelnemen aan het DigitalLab. Hier kunnen de basisschoolleerlingen vragen stellen en kijken hoe alles werkt.

Uiteindelijk komen alle basisschoolleerlingen op dinsdag 10 maart 2020 terug naar Sint Ursula voor de grote afsluiting van de Coding Challenge. Elke klas kan dan laten zien wat ze in de tussentijd geleerd hebben en hoe goed ze de opdracht hebben kunnen oefenen. Op de klassen die de opdracht het beste uitvoeren op 10 maart wachten er mooie prijzen.

De deelnemende basisscholen zijn: 
●     de Klink uit Grathem
●     de Kwir uit Neer
●     de Schakel uit Ittervoort
●     Sint Lambertus uit Neeritter
●     de Wegwijzer uit Hunsel
●     de Berensprong uit Herkenbosch
●     basisschool Leeve uit Leeuwen
●     de Stapsteen uit Herten
●     de Octopus uit Swalmen
●     basisschool Patricius uit Echt
●     de Sleye uit Heel
●     de Koningsspil uit Thorn
●     ‘t Breerke uit Maasbracht

Foto's: SG Sint Ursula Horn 

Wellicht interessant