img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

5-11-2019 04:20

Muzikaal Theater - Modder, Mist & Helder Licht

Ell - Op vrijdag 22 en zaterdag 23 november 2019 wordt in Ell een bijzondere muzikale theatervoorstelling uitgevoerd over een beslissende fase in de Tweede Wereldoorlog in Leudal. De theatervoorstelling staat symbool voor het begin van de bevrijding van Kelpen-Oler, Grathem, Ell en Hunsel in november 1944 door de Belgische Brigade Piron en Engelse troepen.  

In november 1944 forceerden de Belgische Brigade Piron en Engelse troepen na maandenlange belegering eindelijk een doorbraak over het kanaal Wessem-Nederweert, daar waar nu ongeveer de Velterbrug is. Die belegering kostte de nodige levens waarbij onder andere enkele boerderijen, de slechts acht jaar oude Liduina-kerk van Kelpen-Oler en twee windmolens volledig werden verwoest door granaat- en mortierbeschietingen vanachter dat kanaal. Dat was het BEGIN van de bevrijding van geheel Leudal.

Hoe modder, mist, vijandelijk vuur en bittere herfstkou, de brigade Piron er niet van weerhield om in november 1944 de cruciale OVERSTEEK te maken over het kanaal Wessem-Nederweert. Een indringende weergave van de situatie vlak voor dit bijzonder belangrijke moment voor de bevrijding van de gehele regio.

Hoe persoonlijke VERHALEN, opgetekend uit de dagboeken van Theo Peeters uit Kelpen-Oler en Lei van Geleuken uit Ell/Hunsel en een getuigenis van Jan Geraats uit Oler, de dreigende en beklemmende situatie weergeven, vlak vóór de bevrijding van de andere kant van het kanaal.
Hoe een verteller beide verhaallijnen van tekstschrijvers Peter Velter en Ton Bosmans op indrukwekkende wijze samenbrengt.

De fanfares van Kelpen-Oler en Hunsel, koor Join Us uit Ell en diverse solisten beelden samen uit hoe de mensen aan weerszijden van het kanaal weer letterlijk met mekaar in VERBINDING komen en de bevrijding van de onderdrukkers een feit is.

Aan deze bijzondere theatervoorstelling werken mee: 
- Fanfare St.Liduina Kelpen-Oler, samen met Fanfare St.Cecilia Hunsel en zangkoor Join Us Ell met hun dirigent Luc van Oeteren
- Combo: gitaar, basgitaar, piano, slagwerk
- Zangsolisten Charlotte Cardinaal, Fabiënne van Heesewijk, Anne de Graef, Bram Camp, Rick Camp, Karin Coolen en Harry Jansen.
- Instrumentaal soliste: Helga Verheggen op sopraan saxofoon.
- Vertellers, o.a. Jan Custers en Jos Strous.
- Algehele muzikale leiding Jan Koolen en regie Jan Schroën

Locatie: BMV Ellenhof, Ell

Data en tijden: vrijdag 22 en zaterdag 23 november 2019, aanvang 20 uur 

Kaarten: € 10, verkrijgbaar bij Grandcafé Bie de Tied Kelpen-Oler, Spar Derksen Ell en de Hobbyist Hunsel.

Foto's: 1944 - verwoeste kerk Kelpen-Oler, 1944 - baileybrug over kanaal 

 

Tags
Wellicht interessant