img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

12-12-2018 19:00

Thoearder Reinette keert prominent terug in Thorn

Thorn - Het aloude appelras Reinette de Thorn oftewel de Thoearder Reinette krijgt in de dorpsgaard ’de Notenbeemd' in Thorn weer een prominente plaats. Ook particuliere grondeigenaren kunnen deze hoogstamfruitboom een plekje in hun tuin of boomgaard geven. De gemeente Maasgouw en IKL werken al jaren samen om streekeigen landschapselementen rond de woonkernen aan te leggen, waaronder dit authentieke appelras.  

img

Hoogstamfruitbomen leveren niet alleen heerlijk fruit om van te smullen. Ze horen bij de Limburgse cultuurhistorie en moeten gekoesterd worden. Daarnaast zijn zulke landschapselementen ook van belang voor verschillende dieren, zoals hommels die hun voedsel vinden in een hoogstamboomgaard of de steenuil die hier zijn nest- en schuilgelegenheid vindt. 

In het landschap waar hoogstamfruitbomen thuishoren zijn ook andere karakteristieke kleine landschapselementen te vinden. Al deze elementen geven het hele jaar door afwisseling aan het buitengebied. Daarom behoort het aanplanten van een heg zoals een meidoornheg, een gemengde Limburgse haag of een knotboom ook tot de mogelijkheden.  
 
Met degenen die zich via het emailadres m.luijten@ikl-limburg.nl aanmelden, worden samen de mogelijkheden bekeken hoe het buitengebied van Maasgouw nog verder te verfraaien. IKL verzorgt hiertoe ook diverse cursussen.  

De aanplant wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Maasgouw.

Wellicht interessant