img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

12-11-2019 05:00

Nieuwe bundel dialectverhalen van Frits Weerts

WEERT – Wegens doorslaand succes van de verhalenbundel 'Stamtäöfelkes', presenteerde Frits Weerts op zaterdag 9 november 2019 een gloednieuwe bundel dialectverhalen genaamd 'Mieër Stamtäöfelkes'. Cultuurwethouder Geert Gabriëls mocht het eerste boek officieel in ontvangst nemen in de goed gevulde Weerter Stadsbrouwerij.

Frits Weerts (1939) doet zijn inspiratie op aan de stamtafels van de Weerter etablissementen, voorzien van een goed glas bier, potlood en notitieboekje begeeft hij zich maar wat graag aan nieuwe aantekeningen en vertelsels.

Deze nieuwe verhalenbundel met 60 sterke, op waarheid gebaseerde, 'Wieërter verhalen' is voorzien van foto's en illustraties. Verhalen die vroeger in Weert de ronde deden, over mensen die in Weert werkten, leefden en 'kloeëdje'. Van 'Piêpekrolle' tot aan 'Snuîk' en van de 'Mêrrentj' tot aan 'Luuëke', er is niets dat Weerts onbesproken laat.

'De stamtafel' was ooit in vrijwel elke kroeg een heilige plek. Een plek waar je niet zomaar ging zitten, want hier vond je de vaste stamgasten, van elke pluimage. Van 'gewone' werklui tot aan deftige heren, allemaal kwamen ze bij elkaar in het café en aan hun eigen stamtafel, dit alles op basis van kameraadschap en gewoonte. Zo genoot men van een glas bier en werd er o.a. kaart gespeeld.

De verhalen in dit boekwerk zijn een vermenging van 'sterke verhalen uit de kroeg' en herinneringen. De humorvolle en vlotte schrijfwijze van Weerts zorgen voor nostalgie en een glimlach. 

Op 23 november 2019 en 1 december 2019 zijn er signeersessie gepland bij boekhandel Bruna, Markt 1113 in Weert van 14 tot 16.30 uur. U kunt de schrijver dan persoonlijk ontmoeten. 

Foto's: Theo van de Winkel
 

Tags
Wellicht interessant