img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

19-12-2019 15:08

Bijzonder eerbetoon aan oprichter Boerenleenbank Heel

Heel - 19 december 2019 - Heemkring Heel en Rabobank Peel, Maas en Leudal werken samen aan een eerbetoon aan Th. van der Marck (1868 – 1953). Hij was van 1894 tot 1904 kapelaan in Heel en onder andere oprichter van de boerenleenbank in Heel in 1898, een van de eerste boerenleenbanken in Limburg. 

img

Dit eerbetoon is voor Heemkring Heel het eerste project in een bredere ambitie om het historisch besef en de dorpstrots in Heel te vergroten. Voor Rabobank is het eerbetoon een symbool van de wijze waarop Rabobank al meer dan 120 jaar betrokken is én blijft in deze regio. De komende maanden wordt bekeken hoe het eerbetoon eruit komt te zien.  

Wim Coolen van Heemkring Heel is blij met de samenwerking met Rabobank. “Van der Marck stond niet alleen aan de wieg van een van de eerste boerenleenbanken, hij was ook betrokken bij de oprichting van de boerenbond en volksbibliotheek. Daarmee heeft hij laten zien hoe je vanuit Heel een verschil kunt maken voor heel veel mensen. Zijn drive, ambitie en verbindingskracht spreken nog altijd tot de verbeelding en dienen nog altijd ter inspiratie.” 

Dat laatste wordt beaamd door Guul Smeets, directievoorzitter Rabobank Peel, Maas en Leudal. “Al 121 jaar is Rabobank – en haar voorganger de Boerenleenbank – betrokken in Heel. Daar verandert met de sluiting van ons kantoor in Heel per 1 november jongstleden niets in. De manier waarop we coöperatief zijn in deze regio verandert, maar dát we coöperatief zijn verandert zeker niet. Die blijvende verbondenheid in wisselende gedaanten markeren we graag via een eerbetoon aan Van der Marck."

Meer informatie vindt u op www.heemkringheel.nl.

Foto Heemkring Heel
191219/HvL

Wellicht interessant