img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

9-1-2020 10:00

Lezing 'De Limburgse Pieter Bruegel - schilder in Brussel'

Weert - Auteur Roel Jacobs geeft op maandag 13 januari 2020 een lezing in Weert over de Limburger Pieter Bruegel (1525? -1569), die wordt gezien als de grootste schilder uit de 16e eeuw. Hij staat bekend om zijn landschappen en boerenlevens. De lezing wordt georganiseerd door De Aldenborgh en kring Weert van het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap.

Afgelopen jaar vierde Vlaanderen het leven en de tijd van Pieter Bruegel naar aanleiding van de 450e verjaardag van zijn dood. Een indrukwekkende reeks tentoonstellingen en evenementen toonde de wereld wat voor uitzonderlijk kunstenaar hij was, en hoe invloedrijk hij was bij zijn leven.
 
Pieter Bruegel wordt algemeen beschouwd als de grootste schilder uit de 16e eeuw. Hij staat bekend om zijn landschappen en boerenlevens (zogenaamde genreschilderijen). Reeds in de 16e eeuw erkenden Habsburgse verzamelaars de uitzonderlijke kwaliteit en originaliteit van de werken van Bruegel en daarom werden ze door hen ook gekocht.  
 
Om dichter bij het centrum van geld en macht, en dus potentiële klanten te zijn, verhuisde Bruegel in 1563 naar Brussel. In die tijd waren heel veel schilders, kartontekenaars en tapijtwevers gevestigd in de buurt rond de Kapellekerk. Het ruime huis waarin Bruegel  woonde, lag aan de Bogaardengracht, een van de rijkste straten van Brussel.
 
Over de spreker:

Roel Jacobs is de auteur van een tiental boeken en talloze artikelen over de geschiedenis van Brussel. In het kader van het Bruegeljaar riep hij de Brusselse cultuurwereld op meer aandacht aan de eigen geschiedenis te besteden. Hij legt in zijn lezing de nadruk op de Brusselse periode van Pieter Bruegel de Oude die er de meeste van zijn veertig schilderijen maakte.

Hij publiceerde tientallen artikelen en boeken over de historie van Brussel en Brugge en organiseert wandelvoordrachten in Brussel en Brugge

Locatie: Antje van de Statie, Stationsplein 1, Weert

Datum en tijd: maandag 13 januari 2020, aanvang 19.30 uur

Toegang is gratis. 

Afbeelding: De Boerendans - Pieter Bruegel de Oude (Kunsthistorisches Museum in Wenen)

Tags
Wellicht interessant