img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

22-1-2020 02:53

Landelijke tweedaagse staking in onderwijs - divers beeld bij SPOLT

Leudal/Maasgouw - Op donderdag 30 en vrijdag 31 januari 2020 wordt er landelijk gestaakt in het onderwijs. Bij de Stichting Primair Onderwijs Leudal en Thornerkwartier (SPOLT) zijn 15 basisscholen aangesloten. De stakingsbereidheid is divers: 2 scholen gaan dicht, 4 scholen zijn gewoon open en de overige scholen zijn oftewel 1 dag dicht of enkele klassen hebben vrij.

Bestuurder Gérard Zeegers van SPOLT: "Al onze scholen hebben de balans opgemaakt van de stakingsbereidheid binnen hun school en elke school heeft daar vervolgens een invulling aan gegeven. Daarom is het beeld zo divers."

De basisscholen in Roggel en Neer zijn twee dagen dicht. De basisscholen in Buggenum, Heibloem en Haelen zijn geheel open. Net als SBO Op de Tump in Heel. Bij de overige scholen (Kelpen-Oler, Baexem, Heythuysen, Grathem, Hunsel, Ell, Ittervoort, Neeritter, Horn) is er een tussenvorm: de school is 1 dag dicht of enkele klassen hebben vrij.

Ook de Lataste school - speciaal onderwijs aan leerlingen van 4 tot 14 jaar - in Horn is twee dagen dicht.

Achtergrondinformatie:  

De vakbonden (vertegenwoordigers van de leraren in Nederland) maken zich ernstige zorgen over de staat van het onderwijs. Ze hebben in december 2019 een toezegging geëist om structureel een extra bedrag van 2,1 miljard euro voor het onderwijs beschikbaar te stellen. Daarmee willen de vakbonden van het primair- en voortgezet onderwijs een salarisverbetering en een werkdrukvermindering verwezenlijken.

Nu de reactietermijn van het gestelde ultimatum verstreken is, hebben de bonden hun achterban (de leraren) opgeroepen om op donderdag 30 en vrijdag 31 januari het werk neer te leggen en over te gaan tot staken. Deze staking is bedoeld om de politiek te overtuigen van de noodzaak om extra middelen ter beschikking te stellen aan het onderwijs.

Foto: Leon van Lier (BS De Zjwiek Roggel)

Wellicht interessant