img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

11-3-2020 07:42

Coronabesmettingen in Leudal - burgemeester Schmalschläger reageert

Heythuysen - Burgemeester Schmalschläger vindt het belangrijk om de inwoners van Leudal zo goed mogelijk te informeren over het Coronavirus en eventuele noodzakelijke maatregelen binnen de gemeente. Er zijn drie besmettingen in Leudal bekend (peildatum: 11 maart 2020). Ze geeft hieronder antwoord op enkele veel gestelde vragen over het Coronavirus en besmettingsgevallen in de gemeente Leudal (bron website gemeente Leudal).

1. De afgelopen weken is er ongeveer niets anders in het nieuws dan uitbreiding van het Coronavirus. Inmiddels zijn er ook besmettingen in Leudal geconstateerd. Hoeveel mensen zijn er in Leudal besmet?

De eerste besmetting in onze gemeente is geconstateerd op 9 maart. Deze besmette persoon verblijft in thuisisolatie. De gezinsleden van de patiënt hebben geen verdachte klachten, maar ze blijven uit voorzorg thuis van werk en school. De tweede besmetting is op 10 maart geconstateerd. Deze tweede patiënt ligt in het St. Jansziekenhuis in Weert en wordt daar in strikte isolatie verzorgd. Vandaag - 11 maart 2020 - hebben we bericht gekregen van de GGD dat er een derde inwoner van Leudal besmet is met het Coronavirus. Ook voor deze nieuwe patiënt is de GGD een contactenonderzoek gestart.

2. Wat gebeurt er behalve isolatie en monitoring van de besmette persoon nadat er een besmetting in onze gemeente is geconstateerd?

Bij geconstateerde besmettingen doet de GGD contactonderzoek en brengt ze in kaart met wie de patiënt contact heeft gehad. De contacten van de patiënt moeten hun temperatuur meten en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van klachten die zij hebben. Door deze maatregelen verkleint de kans dat de ziekte zich verder in Nederland verspreidt. De GGD monitort deze personen de komende twee weken. Bij klachten worden zij door de GGD getest.

3. Hoe gaat u de inwoners van Leudal informeren over nieuwe besmettingen in deze gemeente?

In onze regio – dat wil zeggen in de Veiligheidsregio Limburg Noord – communiceert de GGD Limburg Noord vanaf nu één keer per dag over nieuwe besmettingen en ontwikkelingen rondom het Coronavirus. Dit doen ze telkens rond 12.00u met een bericht op hun website www.ggdlimburgnoord.nl. Om ervoor te zorgen dat u altijd de juiste en meest actuele informatie hebt, verwijzen we dan ook naar de website van de GGD Limburg Noord. Daar kunt u zien wat het actuele aantal besmettingen in onze gemeente is. Ook vindt u op deze website informatie over wat u het beste kunt doen wanneer u vragen heeft over uw eigen gezondheid en/of de gezondheid van uw naasten.

4. Waarom wordt er bij een besmetting niet aangegeven in welk dorp de persoon woont? Leudal is immers zo’n grote gemeente; informatie over een besmetting ergens in de gemeente Leudal zegt ons eigenlijk niets.

Ik begrijp deze vraag en uw behoefte aan informatie heel goed. We hebben echter ook te maken met privacy van mensen. De GGD Limburg Noord hanteert de richtlijn dat ze bij geconstateerde besmettingen alleen de gemeentenaam vermelden. Dat is niet alleen in Leudal het geval, maar ook bij alle andere gemeenten in onze regio. Deze richtlijn moeten we als gemeente respecteren. 
Ik vind het wel heel belangrijk om te vermelden dat wanneer een besmetting van een persoon om verdergaande maatregelen in een dorp vraagt, we dit als gemeente adequaat zullen oppakken en ervoor zullen zorgen dat u hier als inwoner van op de hoogte wordt gesteld.

5. Welke maatregelen gelden er nu in de gemeente Leudal?

De maatregelen die nu in onze gemeente gelden, zijn dezelfde maatregelen als in andere gemeenten in onze regio. De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn:
Was je handen regelmatig
Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na eenmalig gebruik direct weg
Geen handen schudden

6. Gelden er dan geen specifieke maatregelen voor bijvoorbeeld scholen, verenigingen en geplande evenementen?

Behalve bovenstaande hygiënemaatregelen die voor elke persoon van belang zijn, gelden er vooralsnog geen specifieke maatregelen voor scholen en verenigingen in onze gemeente. Het is dus bijvoorbeeld niet zo dat de gemeente tegen verenigingen zegt dat hun activiteiten de komende tijd niet door mogen gaan. Wanneer verenigingen daar zelf andere keuzes in maken, is dat vanzelfsprekend hun goed recht. We hebben als gemeente nauw contact met de GGD over grote(re) evenementen die in onze gemeente gepland staan. We vragen concreet aan de GGD of er voor dergelijke evenementen extra maatregelen gelden. Als dit het geval is, zullen we de organisatoren van deze evenementen hierover informeren en zullen we u hierover ook informeren.


Tags
Wellicht interessant