img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

25-5-2020 09:01

Voorkom legionella nu coronamaatregelen worden versoepeld

25 mei 2020 - Veel waterleidingen werden door de coronamaatregelen de afgelopen maanden niet of minder gebruikt in bijv. scholen, zwembaden, kantoren, horeca, zorginstellingen, sportscholen en hotels. Wanneer waterleidingen een tijd niet gebruikt zijn, is het belangrijk deze goed door te spoelen. Dit voorkomt problemen met de waterkwaliteit door onder meer legionella. Door de maatregelen tegen het coronavirus is extra aandacht hiervoor belangrijk. 

img

Kans op legionella in leidingen

Als kraanwater langere tijd stilstaat, is het niet meer vers en kan de waterkwaliteit negatief worden beïnvloed. De legionellabacterie, die de veteranenziekte kan veroorzaken, kan dan bij omgevingstemperaturen boven de 25 graden, groeien en een probleem vormen. Besmetting vindt alleen plaats door inademing van zeer kleine waterdruppels, ook wel waternevel genoemd. De meeste mensen die in aanraking komen met legionella worden niet ziek, maar de bacterie kan griepverschijnselen of zelfs een longontsteking veroorzaken.

Na 1 week al kranen doorspoelen

Drinkwaterbedrijven adviseren om de leidingen door te spoelen als het water langer dan een week niet is gebruikt. Volg hierbij de volgende stappen, om efficiënt en veilig te werk te gaan:

  1. Spoel allereerst de toiletten een keer door. Op deze manier ververst al een groot deel van het water in de leidingen.

  2. Open alle koude en warmen kranen. Laat ze een minuut rustig doorstromen.

  3. Spoel ten slotte de douches door. Houd de sproeikop onder water en leg een doek over de emmer. Op deze manier voorkom je verspreiding van waternevel en het risico dat je het inademt.

Om waterverspilling te voorkomen, kan het water worden opgevangen in een emmer of gieter. Op deze manier kan het nog gebruikt worden om mee schoon te maken, of de planten water te geven.

Ook na vakanties en verbouwingen

De richtlijnen over het doorspoelen van kranen gelden niet alleen voor de maatregelen rondom de coronacrisis. Ook wanneer je terug komt van vakantie, bij het betrekken van een nieuwbouwwoning of na installatie van een nieuwe kraan is het verstandig het water goed door te laten lopen. 

Maatregelen en meer info

De eigenaar van de binneninstallatie is zelf verantwoordelijk voor het beheersen van risico’s rond legionella.

Op de website van Inspectie Leefomgeving en Transport staat omschreven wat te doen als leidingwaterinstallaties na langere tijd weer worden opgestart, zodat de legionellabacterie geen kans krijgt.

Over het doorspoelen van leidingen in tijden van corona kun je een filmpje bekijken op de website van het Drinkwaterplatform.

 

Wellicht interessant