img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

19-4-2020 11:30

Oproep Stichting IKL: Help de wilde bij

18 april 2020 - In dit weekend van de Nationale Bijentelling grijpt Stichting IKL de gelegenheid aan om burgers op te roepen om te helpen met het creëren van een bijvriendelijke omgeving. Dat begint al in de eigen achtertuin. Daarom deelt IKL 1000 gratis zakjes bloemenzaad uit. Het gaat slecht met de wilde bij, de helft van de 358 wilde bijen die in Nederland voorkomen zijn met uitsterven bedreigd.

img

Wilde bijen zijn onmisbaar voor de mens
De grootste bedreiging waar wilde bijen mee te maken hebben is het gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Wilde bijen houden niet van netjes, strak en kaal. Er zijn te weinig plekken waar de bij zich echt thuis voelt om een nest te bouwen. Dat nest is nodig om zich voort te planten. De bedreiging van de wilde bijen heeft ook grote gevolgen voor ons als mens. Zo’n 80% van ons groenten, fruit en andere eetbare gewassen zijn namelijk afhankelijk van bijen. Ze zijn daarom onmisbaar.

Het nut van het bloemenzaad
IKL geeft 1000 gratis zakjes met bloemenzaad weg. Deze mix van bloemen is speciaal bedoeld om wilde bijen te verleiden. Zaai het streekeigen zaad en geniet de hele zomer van zoemende bijen. Daarnaast profiteren ook allerlei andere dieren van de bloemen. Vogels eten in de winter de zaden van de uitgebloeide bloemen en kleine zoogdieren zoals egels vinden er beschutting.

Weet jij een mooie plek voor een mega insectenhotel?
In samenwerking met de provincie Limburg is Stichting IKL op zoek naar een plek voor een mega insectenhotel. Waar die moet komen te staan kun jij mede bepalen. De voorwaarde is dat het insectenhotel in een geschikte natuurlijke omgeving terechtkomt. Verder is het een vereiste dat het een zichtlocatie betreft waar mensen kunnen genieten van de wilde bijen die het hotel bezoeken. Heb jij de ideale plek in gedachten? Meld ‘m dan snel aan en wie weet staat het insectenhotel binnenkort te pronken op de door jou uitgekozen plek! 

Kijk voor meer informatie over alle acties op de website van Stichting IKL

Foto: Aron Nijs (Gedeputeerde Hubert Mackus en Rob Havenith van stichting IKL bij het insectenhotel in wording)

Wellicht interessant