img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

21-4-2020 12:55

Burgemeester Roerdalen over brand in natuurgebied Meinweg

Roerdalen - 21 april 2020 - Burgemeester De Boer-Beerta van de gemeente Roerdalen heeft vanochtend een nieuwsbrief gepubliceerd, gericht aan alle inwoners van de gemeente over de enorme brand die sinds maandagmiddag 20 april 2020 woedt in Natuurgebied De Meinweg. Hij woedt nog steeds, maar lijkt onder controle. Ze roept ieder op om NIET naar de brand te gaan kijken, zodat de hulpdiensten hun werk kunnen doen.

"Beste inwoners van Roerdalen,

Gisterenmiddag ontving ik de eerste berichten van een brand in Nationaal Park de Meinweg. Net als velen van u, schrok ik hier enorm van. Het werd een spannende dag en daarna een onrustige nacht voor veel mensen. Door de droogte van de afgelopen weken in combinatie met de harde wind, kon deze brand zich snel ontwikkelen. De bestrijding was een ingewikkelde klus.

Rond 18.00 uur leek de brand onder controle. Helaas ontstond er rond 19.30 uur weer opnieuw brand. Door zowel de Nederlandse als de Duitse brandweer is de afgelopen nacht met man en macht gewerkt om het vuur in bedwang te houden. Vanwege de nacht is daarbij vooral ingezet op het voorkomen van verdere uitbreiding van het vuur. Dat is gelukt.

Gisteravond zijn recreatiepark Elfenmeer en manage Venhof uit voorzorg ontruimd. Bewoners van Reewoude waren veilig en konden thuis blijven. Bij de brand zijn gelukkig geen gewonden gevallen. Er is een gebied van vele hectaren afgebrand. De schade aan de natuur is helaas groot, maar zal zich herstellen.

Er is veel rook vrijgekomen. De rook zorgde voor veel stankoverlast in onze eigen gemeente en omliggende gemeenten zoals Maasgouw en Echt-Susteren. Er zijn geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen gemeten die zorgden voor direct gevaar. Maar rook is altijd ongezond. Ziet of ruikt u nog rook rondom uw woning of bedrijfspand? Houd ramen en deuren gesloten en schakel ventilatiesystemen uit. Blijf daarbij zoveel als mogelijk binnen. Heeft u rook in uw woning of bedrijfspand? Ventileer het pand eerst.

De brand in natuurgebied Meinweg woedt nog steeds, maar lijkt onder controle. Ik wil nu alvast alle hulpdiensten bedanken voor hun harde werk. Ik ben zeer onder de indruk van de massale hulp van de Duitse brandweer. De afgelopen jaren hebben we via het internationale project Natuurbrandpreventie de basis gelegd voor deze samenwerking.

Ik wil u tot slot oproepen om niet naar de brand te gaan kijken. Zo kunnen de hulpdiensten hun werk doen.

Met vriendelijke groet,
Burgemeester Monique de Boer - Beerta"

Foto: Aurora Drone (maandagavond) 
 

Tags
Wellicht interessant