img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

12-5-2020 16:16

Gooi mondkapjes en handschoenen niet in toilet of rioolput

12 mei 2020 - Waterschap Limburg roept iedereen op om geen handschoenen en mondkapjes in het toilet of rioolput te gooien. Dit zorgt voor verstoringen in het zuiveringsproces en dat brengt onnodige kosten met zich mee. Het oneigenlijke gebruik van het toilet en riool als afvalbak is niet nieuw. Het komt op grote schaal voor in Nederland en is een structureel probleem.

img

Arnold Jansen, bestuurder van Waterschapsbedrijf Limburg: "Mensen spoelen plastic handschoenen en mondkapjes door het toilet of stoppen ze na het boodschappen doen in de rioolputten. Dit zorgt voor verstoppingen van toiletten, rioolbuizen en van onze zuiveringsinstallaties.”

De verstoppingen en storingen die ontstaan door de troep die in toiletten en riolen wordt gegooid, kosten de Nederlander, en dus ook de Limburger, jaarlijks miljoenen euro’s. Want er wordt nog veel meer ander afval in het riool gedumpt, zoals billendoekjes, poetsdoekjes, tampons, maandverband, condooms en hondenpoepzakjes.

“De oplossing is heel eenvoudig: in ieder huishouden, op iedere werkplek en bij de supermarkt staan afvalbakken. Dáár horen de mondkapjes en handschoenen in thuis. Gooi ze niet in de toiletten of rioolputten, deze horen in de bak met restafval. Hetzelfde geldt voor de wegwerp-poetsdoekjes en ander restafval. Gooi het in de prullenbak. Het is evenveel moeite, en het scheelt de maatschappij en jezelf uiteindelijk veel geld," aldus de bestuurder.

Op www.afvalscheidingswijzer.nl kun je per product precies opzoeken waar het thuishoort.

 

Foto: Stock

Wellicht interessant