img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

19-5-2020 10:31

19 mei - Wereld Huisartsen Dag

19 mei 2020 - De Wereldorganisatie van Huisartsen heeft 19 mei uitgeroepen tot Wereld Huisartsen Dag om één keer per jaar stil te staan bij iets dat voor ons zo heel vanzelfsprekend is. Zeker in deze coronatijd is de druk op de huisartsenzorg erg hoog. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) had vandaag de allereerste Huisartsendag gepland, maar deze is nu onder voorbehoud verplaatst naar 20 september 2020.

"De LHV geeft alle voorrang aan de continuïteit van huisartsenzorg. In deze drukke tijden zou het zeer onverstandig zijn om een grote groep zorgverleners bij elkaar te brengen. Wij nemen onze verantwoordelijkheid om de LHV Huisartsendag te verplaatsen naar het najaar. Wij hebben immers een gezamenlijke verantwoordelijkheid om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen."

In Nederland neemt de huisarts een unieke plaats in. Letterlijk en figuurlijk dicht in de buurt van iedereen, zijn huisartsen het vertrouwde, dagelijkse aanspreekpunt voor hun patiënten. Huisartsen kennen hun patiënten en hun gezinssituatie vaak al geruime tijd en kunnen daardoor verbanden leggen tussen de klachten van iemand en diens persoonlijke achtergrond. Niet voor niets wordt huisartsenzorg ook wel omschreven als levensloopgeneeskunde.

Door die brede blik kan de huisarts in bijna alle gevallen voorkomen dat een patiënt ook nog eens een tijdrovend en (meestal) duurder bezoek aan andere zorgverleners moet brengen. In ruim 95% van alle gevallen handelt een huisarts een klacht van een patiënt zelf af. En de huisarts zorgt er daarmee ook voor dat de kosten van de zorg niet helemaal de pan uit rijzen. De totale huisartsenzorg kost slechts 6% van de totale zorgkosten in Nederland.

Uit onderzoek blijkt dat de patiënten die zorg van de huisarts heel belangrijk vinden. De huisarts is voor hen de belangrijkste informatiebron bij vragen over hun gezondheid. Iedere dag zetten de 9000 huisartsen in ons land zich in voor de kwaliteit van hun zorg aan de patiënt. Zij doen dat samen met hun doktersassistenten en praktijkverpleegkundigen. De opleiding en de vele vormen van nascholing die de huisarts volgt, staan garant voor die kwaliteit. We zijn in Nederland zo gewend aan de dagelijkse aanwezigheid van de huisarts, dat we daar niet altijd bij stilstaan. Het is daarom goed om dat op 19 mei toch even te doen op Wereld Huisartsen Dag. 

Bron tekst: LHV/NHG  

Tags
Wellicht interessant