img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

19-5-2020 01:06

Help de patrijs en maai geen berm of slootkant tot 15 juli

Regio - 19 mei 2020 - Patrijzen worden steeds zeldzamer en een van de oorzaken daarvan is dat in mei en juni veel veel broedende patrijzen worden uitgemaaid. Vooral in juni zitten de hennen muurvast te broeden op hun nest met 15 eieren. De nesten zijn nauwelijks tot niet zichtbaar. Stichting IKL roept daarom op om geen berm of slootkant te maaien tot 15 juli, zodat de patrijzen in elk geval veilig hun nest kunnen uitbroeden. 

Stichting IKL: "Sinds een aantal jaar wordt er in Midden- en Noord-Limburg actief gewerkt om patrijzen te behouden in het landschap. Patrijzen waren vroeger zeer algemeen in onze contreien maar nu moet je ze met een lantaarntje zoeken. Eén van de redenen voor de achteruitgang de laatste jaren is dat in mei en juni veel broedende patrijzen worden uitgemaaid. Vooral in juni zitten de hennen muurvast te broeden op hun nest met 15 eieren en ze zitten zo goed verborgen dat je ze echt niet zit zitten.

Patrijzen zijn erg gevoelig voor verstoring en laten hun nest snel in de steek. Stichting IKL vraagt om die reden om niet op zoek naar hun nesten. Zie je in mei-juni een patrijshaantje alleen, of een koppeltje patrijzen, rond je huis of langs de weg, dan weet je dat daar vlakbij ergens het nest moet liggen. Ook de kleine kuikentjes kunnen in het begin nog niet snel wegkomen dus zelfs als het nest al uit is en het toompje kuikens zit nog in de berm, kan maaien fataal zijn.

Help de patrijzen in ieder geval veilig hun nest uit te broeden. Ze komen daarna nog genoeg gevaren tegen."

Foto: Stichting IKL

Tags
Wellicht interessant