img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

20-5-2020 04:01

Roermondse binnenstad op weg naar ‘het nieuwe normaal’

Roermond - 20 mei 2020 - De gemeente Roermond neemt maatregelen om een bezoek aan de binnenstad veilig en gastvrij te laten verlopen. Versoepelingen van de maatregelen zowel in Nederland als in Duitsland zullen onherroepelijk leiden tot meer drukte op straat en in het centrum. Veel komt aan op het individuele gedrag van de bezoeker en het gebruik van het gezonde verstand bij het naleven van de regels.

img

De centrale boodschap blijft nog steeds om van een bezoek aan de Roermondse binnenstad geen gezellig dagje uit met de hele familie te maken. Daar is het nog steeds veel te vroeg voor. Doe dus heel gericht inkopen kies uw bezoektijdstip zorgvuldig en kom bij voorkeur alleen.

Daarnaast geldt:

- Houd minimaal anderhalve meter afstand tot andere bezoekers én personeel, zowel op straat als in de winkel.
- Loop in de winkelstraat zoveel mogelijk rechts.
- Volg altijd de aanwijzingen op van het personeel en handhavers.

Het is goed voor de lokale economie dat meer bezoekers naar onze binnenstad komen. Maar een overvolle binnenstad is op dit moment onwenselijk en schadelijk voor de volksgezondheid. Er moet dus in deze nieuwe situatie een “gezonde balans” worden gevonden. Wetende dat een sluiting van de grens en grenstoezicht niet mogelijk zijn in verband met afspraken tussen beide landen, zijn maatregelen op lokaal niveau noodzakelijk.

Maatregelen:

De gemeente heeft in overleg met alle betrokken partijen een plan gemaakt om de stad op een veilige en tegelijkertijd gastvrije manier open te stellen en open te houden. 

-Bezoekers worden door de binnenstad geleid via tekens op straat en via borden.

-Een speciaal team van ‘city-hosts’ verwelkomt mensen en draagt bij aan sturing van gedrag.  

-Zodra het (te) druk wordt, wordt dat gemeld en kan worden opgeroepen om het bezoek kort te houden of om op een ander moment terug te komen.

-Gebruik van tekstkarren en bebording 

-Monitoring bezoekersstromen, waarbij ook cameratoezicht wordt ingezet. Belijning in alle hoofdwinkelstraten met aanwijzingen op de grond voor de looprichting

-Bij excessen zal worden bekeurd worden

-Uitstallingen op straat zijn in de binnenstad niet meer toegestaan. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld kleding- en schoenenrekken, reclameborden en speeltoestellen.

-Fietsers wordt verzocht de fiets (ook fietsen van personeel) niet meer voor de winkel in de winkelstraten te stallen. Gebruik de fietsenstalling op het Kloosterwandplein, die is vanaf Hemelvaartsdag weer geopend.

-Winkels moeten zelf zorg dragen voor de naleving van de anderhalve meter maatregel bij een wachtrij voor de winkel. Die wachtrij moet in de looprichting van de straat worden gepositioneerd. 

Dagelijks wordt geëvalueerd en gekeken of deze maatregelen afdoende zijn, waar nodig zullen deze aangepast worden. Dit gaat in overleg met Citymanagement Roermond, Biz binnenstad, Politie en gemeente.

Op de website van We Are Roermond vind je informatie over een veilig bezoek aan de binnenstad Roermond. 

Foto: Leon van Lier

Tags
Wellicht interessant