img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

24-5-2020 01:30

Onderzoek: Gemiddelde premie autoverzekering in de provincie Limburg

24 mei 2020 - In de afgelopen jaren stond de provincie Limburg te boek als de duurste provincie om je auto te laten verzekeren. Automobilisten in deze provincie betaalden gemiddeld een veel hogere premie dan bezitters van een vergelijkbaar voertuig in dezelfde omstandigheden elders in het land. De meest recente cijfers laten echter zien dat de premie nu in Limburg ook het snelst is gedaald. Daarmee zijn de onderlinge verschillen minder groot geworden. De lijstaanvoerder in het overzicht met duurste steden qua autoverzekering is niet langer Maastricht, die twijfelachtige eer valt nu Den Haag te beurt.

Waarom in Limburg duurder?

Als je een paar jaar geleden in Limburg een autoverzekering wilde afsluiten, was je veel meer geld kwijt dan bijvoorbeeld in Groningen. Het verschil kon soms oplopen tot wel veertig procent.

Waardoor komt dat?

- In Limburg was de laatste jaren sprake van een behoorlijke golf aan criminaliteit. Voor autodieven werd de regio zelfs hier en daar als hotspot omschreven en dat betekent voor verzekeraars een hoger aantal claims. Maatschappijen dekken zich dan in door de premie te verhogen, zodat het rendabel voor ze blijft om dergelijke verzekeringen te verstrekken. Helaas moeten we daar allemaal de rekening voor betalen.
- Een andere oorzaak van het hogere gemiddelde kan schuilen in de methode die onderzoekers gebruiken om de verschillen aan te tonen. Daarbij wordt over het algemeen gekeken naar de voordeligste verzekeringen die op dat moment verkrijgbaar zijn. Soms geven verzekeraars nog een extra korting, maar als je al de goedkoopste autoverzekering van Nederland aanbiedt, wordt een extra korting lastig. Daardoor kan het onderzoeksresultaat beïnvloed worden.

Premies gaan inmiddels weer omlaag

Waar verzekeraars de premie verhogen naarmate er meer claims komen, zijn ze gelukkig ook bereid om een lagere premie in rekening te brengen wanneer het aantal claims weer daalt. In de afgelopen tijd is het aantal diefstallen van auto’s in Limburg aanmerkelijk gedaald en dus wordt er ook minder vaak een beroep gedaan op de verzekering. Daar komt bij dat ook het aantal schadegevallen lager uitvalt en dat heeft natuurlijk alles te maken met het toegenomen thuiswerken, waardoor er minder kans op aanrijdingen is. Dat is goed nieuws voor ons allemaal, want ga je nu een autoverzekering afsluiten, dan betaal je in elk geval niet de hoofdprijs. Blijf als consument echter wel altijd kritisch, want de hoogte van de premies lopen bij de verschillende aanbieders behoorlijk uiteen.

Partnercontent / foto: Emile Guillemot

Tags
Wellicht interessant