img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

22-3-2021 10:45

Maak jouw tuin waterklaar - met gemeentelijke subsidie

Limburg - 22 maart 2021 - Nu iedereen veel thuis is, wordt er misschien wat meer dan normaal in de tuin gewerkt. Een mooi moment om deze Waterklaar te maken. Steeds vaker krijgen we te maken met hittegolven en hevige neerslag. Dit zorgt voor watertekorten in droge perioden en wateroverlast tijdens piekbuien. Met eenvoudige middelen en een gunstige subsidieregeling van jouw eigen gemeente wordt de kans op wateroverlast en verdroging in jouw tuin verkleind.  

img

Maak je tuin waterklaar

Om wateroverlast te voorkomen is het raadzaam om water op te vangen in eigen tuin, daardoor blijft de grond in droge perioden langer vochtig en verdrogen bomen en planten minder snel. Besproei de tuin tijdens droge perioden met het eigen opgevangen regenwater. Dat zorgt voor een mooie groene tuin. Groene tuinen zijn niet alleen beter voor het klimaat, maar een groene tuin is ook nog eens ideaal voor verkoeling én draagt bij aan de biodiversiteit. Bovendien blijkt uit onderzoek dat natuur een positief heeft op onze gezondheid. Een groene omgeving vermindert stress, bevordert de concentratie en verkleint de kans op ziektes.

Maatregelen

Gemeenten en waterorganisaties nemen maatregelen om overlast te voorkomen. Zo worden infiltratieriolen aangelegd als een weg moet worden vernieuwd. Zo kan regenwater weg in de grond.

Jij kunt ook helpen. Voer jouw regenwater niet af naar het riool, maar laat het in de tuin wegzakken. Of vang het op zodat je het later kunt gebruiken. Op de website van Waterklaar lees je hoe je dat kunt doen. Ook kun je op deze website tips lezen voor het inrichten van je tuin.

Subsidieregeling

Wil je jouw tuin aanpassen? De meeste gemeenten hebben hiervoor een subsidieregeling. 

Subsidieregeling per gemeente in onze regio:

- gemeente Leudal

- gemeente Maasgouw

- gemeente Roermond

Woon je in een andere gemeente, dan kun je heel snel de subsidieregeling van jouw gemeente terugvinden via de website van Waterklaar.

Stockfoto

Wellicht interessant