img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

23-6-2020 09:00

Tips om een hittegolf 'goed' door te komen

Regio - 23 juni 2020 - De komende dagen hebben we te maken met een hittegolf met temperaturen rond en boven de 30 graden en een hoge zonnekracht van 7 tot 8. Sommigen genieten, anderen zitten deze dagen het liefst uit in de kelder. Los van het feit of je deze hoge temperaturen leuk vindt of niet: hitte kan gevaarlijk zijn. Weeronline geeft tips over wat te doen.

img

Aanhoudende hitte vormt vooral een risico voor ouderen, mensen in verzorgingstehuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Er is kans op uitdroging en oververhitting. Bescherm ook jonge kinderen door ze niet in de volle zon te laten en genoeg te laten drinken.

Wat te doen bij hitte?

- Drink en eet voldoende. Kies niet voor (veel) alcohol, want daar droog je alleen maar sneller van uit.
- Draag dunne kleding. Witte kleding is beter dan donkere kleding, omdat wit het zonlicht weerkaatst en zwart de warmte absorbeert.
- Bescherm je huid als je naar buiten gaat met zonnebrandcrème tegen de krachtige zon en blijf tussen 12 en 15 uur in de schaduw. Hiermee voorkom je verbranding en oververhitting. Draag een petje als je weinig haar op je hoofd hebt.
- Laat geen kinderen en dieren even in een stilstaande auto zitten. Ook met een raampje open blijft het veel te warm om een kind of huisdier even in de auto te laten.
- Als je wilt sporten doe dit dan ’s ochtends. Er is dan iets minder luchtvervuiling en het is koeler dan ’s middags en begin van de avond.
- Werk je buiten, neem dan extra pauzes.
- Houd je woning koel door overdag ramen en deuren gesloten te houden en later op de avond, in de nacht en in de vroege ochtend te ventileren. Gebruik ook zonwering.
- Lukt het niet meer om de hitte uit je huis te houden, zoek dan verkoeling aan water of neem regelmatig een verfrissende douche.
- Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben. Vooral ouderen vergeten vaak om voldoende te eten en te drinken. Ook koelen ze hun huis onvoldoende in de koele uren van de dag, omdat ze bang zijn voor tocht.

Tags
Wellicht interessant