img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

23-6-2020 02:25

Gemeente Beesel zes voor publiek toegankelijke toiletten rijker

Beesel/Offenbeek/Reuver - 23 juni 2020 - Hoge nood is voortaan geen probleem meer in Reuver, Beesel en Offenbeek, de drie kerkdorpen van de gemeente Beesel. In elke kern stellen twee bedrijven/organisaties hun toiletten open voor het publiek. Er komen dus zes voor publiek toegankelijke toiletten bij en dat plaatst de gemeente Beesel ruim boven het landelijke gemiddelde.  

Het initiatief is te danken aan een motie van CDA-raadslid Will Killaars-Schoolmeesters, die op 27 januari 2020 unaniem werd aangenomen. Bij de uitvoering heeft de gemeente samengewerkt met de Toiletalliantie, een samenwerkingsverband van dertien maatschappelijke organisaties, onder leiding van de Maag Lever Darm Stichting.

Ook is er een app met de naam HogeNood die bezoekers van de gemeente Beesel verwijst naar de dichtstbijzijnde publiek toegankelijke toiletvoorziening. Deze app is gratis te downloaden in de Google Play store of de Apple store. De HogeNood-app kan ook elders in Nederland en België worden gebruikt om toiletten te vinden.

Wethouder Marcel Roelofs is er blij mee: “Veel mensen met fysieke klachten durven nauwelijks de deur uit als ze niet zeker zijn dat er voor hen een toilet in de buurt is. Bovendien doen veel toeristen onze kerkdorpen aan, die moeten ook af en toe naar de wc.”

Met het realiseren van zes publiek toegankelijke toiletvoorzieningen in een gemeente van 13.500 inwoners doet  de gemeente Beesel het in één klap ruimschoots beter dan het landelijk gemiddelde.

De Toiletalliantie riep toeristische hotspots en overheden onlangs op meer publiek toegankelijke wc’s te regelen. “Limburg blijft in qua toiletvoorzieningen achter bij de rest van het land”, aldus woordvoerder Ivo Thonon. Het samenwerkingsverband, met onder meer patiëntenverenigingen, ouderenbonden en reizigersorganisatie Rover, is blij met het Beeselse initiatief. “Voor mensen met darm- en blaasproblemen is het een serieus probleem. Door sanitaire-stop-stress durven sommige mensen de deur niet uit. Wij zijn blij dat Beesel het goede voorbeeld geeft in Limburg en hopen dat veel andere gemeenten dit initiatief volgen.”

De voor publiek toegankelijke toiletvoorzieningen zijn te vinden op de volgende locaties:

Beesel: De Troubadour en Herberg De Bongerd
Reuver: Gemeentehuis en Bakker Bart
Offenbeek: Zalencentrum De Schakel en De Paerssjtal

Fotocollage: DeltaLimburg.nl

Tags
Wellicht interessant