img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

26-6-2020 09:00

Hittestress: dit doet hitte met je lijf

26 juni 2020 - We zitten midden in een hittegolf met temperaturen boven de 30 graden. Hitte kan grote invloed hebben op je lijf en hittestress veroorzaken; een verzamelnaam voor ongemakken als gevolg van aanhoudende hitte. Weeronline.nl legt uit wat dit doet met je lijf. 

Aanhoudende hitte kan gevaarlijk zijn. Vooral voor chronisch zieken, mensen met longaandoeningen, ouderen en mensen met overgewicht kunnen dan te maken krijgen met fikse hittestress.

Hittestress is een verzamelnaam voor ongemakken als gevolg van aanhoudende hitte. Bij welke temperaturen hittestress optreedt verschilt per persoon. Een basisverschijnsel is jezelf niet lekker voelen omdat je het warm hebt. Dit leidt bijvoorbeeld tot slecht slapen, gedragsverandering (je wordt sneller agressief) en verminderde arbeidsproductiviteit.

Zware hittestress kan leiden tot krampen, huiduitslag, oververmoeidheid, beroertes, nierfalen en ademhalingsproblemen. Het kan zelfs de dood veroorzaken. In Nederland stijgt het sterftecijfer tijdens hittegolven met gemiddeld 12%. Dit komt overeen met ongeveer 40 extra doden per dag.

Op een zeer hete dag is het dus verstandig om rustig aan te doen en op het heetst van de dag binnen te blijven. Vervelender wordt het als het een aantal dagen zeer heet is en ook binnenshuis de temperatuur oploopt. 

Tijdens aanhoudend heet weer is er vaak niet veel wind en neemt de luchtvervuiling toe. De combinatie van veel zon, hoge temperaturen en luchtvervuiling veroorzaakt hoge ozonconcentraties, zeker in stedelijke gebieden. Hierdoor kunnen luchtwegklachten ontstaan (hoesten, benauwdheid). Ook is kans op misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn. Deze klachten beginnen als eerste bij mensen met longaandoeningen en mensen die zich inspannen.

Door klimaatverandering neemt de kans op hittegolven in Nederland toe en zullen we vaker hittestress ervaren. 

 

Tags
Wellicht interessant