img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

2-7-2020 11:23

Campagne 'Eenvoudig energie besparen: waarom niet?' in Leudal

Heythuysen - 2 juli 2020 -Na de zomer starten de gemeente Leudal en Leudal Energie met een campagne over duurzaamheid. Het doel is om inwoners van onze gemeente bewust te maken van de mogelijkheden voor energiebesparing. In september verschijnt een huis-aan-huis Duurzaamheidskrant. Vanaf oktober is er vervolgens een unieke lokale pop-up store ingericht. 

img

De campagne moet mensen uitnodigen hierover na te denken en ze informeren over maatregelen die ze zelf kunnen treffen. Hierbij kan gedacht worden aan het inregelen van de cv-installatie, het aanbrengen van radiatorfolie, tochtstrips of het plaatsen van led-lampen. Maar er staat nog veel meer te gebeuren.

In september verschijnt de duurzaamheidskrant die huis-aan-huis verspreid gaat worden. In deze krant wordt onder meer ingegaan op uiteenlopende acties die opgezet worden om inwoners te helpen energie te besparen. Inwoners die zich willen oriënteren op het gebied van duurzaam wonen en/of inspiratie op willen doen kunnen naast een zestal informatieavonden daarnaast terecht in de pop-up store. Dit wordt voor inwoners de plek om te bezoeken wanneer ze hun woning willen verduurzamen, maar niet goed weten waar ze moeten beginnen. In de pop-upstore kunnen mensen zelf ervaren hoeveel invloed hun manier van leven heeft op de energierekening. Ook kan er een afspraak met de energiecoach worden gemaakt.

Gratis advies

De energiecoaches van Leudal Energie helpen inwoners, gratis met subsidie van de gemeente, om inzicht te krijgen in energiebesparende maatregelen die ze kunnen nemen. Een energiecoach maakt een adviesrapport op maat speciaal voor huiseigenaren. Dit op basis van een bezoek door de energiecoach bij inwoners thuis, waarbij de behoeften, de woning (met eventueel de bouwtekeningen erbij) en de laatste energie(jaar)nota mee worden genomen. In dit rapport staan kleine tips tot grotere investeringen als vloer- of dakisolatie. De coaches berekenen, indien van toepassing, ook wat zonnepanelen voor een inwoner kunnen betekenen en hoe snel men de investering terugverdient. De coaches wijzen inwoners ook de weg in subsidieland. Kortom: inwoners krijgen handvatten om energie en geld te besparen, én een goede stap in de richting van een klimaatneutraal Leudal te zetten.

Samen

Wethouder Piet Verlinden: “We hopen zoveel mogelijk inwoners enthousiast te maken om zelf aan de slag te gaan en energiebesparende maatregelen te nemen. Het zit hem soms al in de kleine dingen, waarmee mensen energie kunnen besparen en kosten. Door hierin samen te werken met Leudal Energie zijn we er van overtuigd dat we kennis kunnen bundelen en zo ook meer mensen kunnen bereiken. Door samen te werken hopen we meer inwoners op eenvoudige manieren energie te laten besparen…en waarom ook niet?”

Joost van Beek, Voorzitter Leudal Energie: ”Met alle acties die we gaan opzetten hopen we inwoners aan het denken te zetten, maar ook op weg te helpen wat ze zelf kunnen doen om energie en kosten te besparen. We hebben het streven om alle huishoudens in Leudal te bereiken en er zijn al veel inwoners die hier bewust mee bezig zijn, dat is mooi om te zien. Toch zijn er ook nog mensen die niet goed weten wat ze zelf kunnen doen en ook die mensen willen we met deze campagne een eind op weg helpen.”

Meer informatie vind je op de website www.duurzaamleudal.nl.   

Fotocollage: DeltaLimburg.nl


Wellicht interessant