img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

6-7-2020 12:00

Weercode geel vaak te ernstig ingeschat

6 juli 2020 - Tijdens het weerbericht horen we regelmatig dat er voor een regio code geel wordt afgegeven. Code geel is de op na lichtste waarschuwing en wordt op z'n vroegst 48 uur vantevoren afgegeven als er mogelijk sprake is van gevaarlijk weer. Volgens meteorologen van weeronline.nl schatten veel mensen deze waarschuwing te zwaar in en denken ze dat ze hun dagplanning moeten aanpassen vanwege het weer. 

img

Code geel is slechts een waarschuwing

Volgens meteorologen van weeronline.nl schatten veel mensen deze waarschuwing te zwaar in en denken ze dat ze hun dagplanning moeten aanpassen vanwege het weer. Het is echter bedoeld als aandachtspunt. Bij zware windstoten weet je dan dat het verstandig is om je stuur goed vast te houden en niet met een lege aanhanger te rijden. Een ander voorbeeld: bij hevige onweersbuien met kans op wateroverlast weet je dat je iets langer onderweg kan zijn of dat de straat blank kan komen te staan.

Volgens het KNMI gaat het bij code geel om weersituaties met mogelijk zware windstoten, onweer, mist, hevige regen of sneeuwval met kans op gladheid. De gebruikte kleurcodes zijn internationale waarschuwingscodes (groen, geel, oranje, rood), waarbij vooral naar de impact van het weer wordt gekeken.

Omdat de situatie per provincie wordt bekeken, kan het voorkomen dat er voor de ene regio een weeralarm geldt en dat voor de andere provincie gewoon sprake is van code groen, de lichtste weercode. 

De weerbureaus kunnen afzonderlijk van het KNMI code geel afgeven. De zekerheid is minstens 60 procent. Juist die marge van zekerheid maakt de waarschuwing soms omstreden.

Omdat mensen code geel te zwaar inschatten wordt op de website van Weeronline van een waarschuwing gesproken en niet van code geel. Bij extreem weer wordt code oranje en soms code rood (weeralarm) afgegeven.

Bron: Weeronline.nl / Stockfoto