img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

10-7-2020 13:00

Ommetje Roermond - fietsen langs Maas en Maasplassen

Herten - 9 juli 2020 - In de zomermaanden zet hoofdredacteur Helian van Lier wekelijks een van de vele mogelijkheden om er (gratis en coronaproof) een dagje op uit te gaan in Midden-Limburg in het zonnetje. Deze week een fietstocht van 52 km langs de Maas en de Maasplassen met vele bezienswaardigheden onderweg (knooppuntenroute). Start- en eindpunt is in Herten. 

img

Al fietsend langs de Maas en Maasplassen (het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland!) zie je onderweg prachtige vergezichten over het water, stille bossen en historische plaatsen en bezienswaardigheden in Roermond, Asselt, Neer, Beegden en Horn.   

In de oude binnenstad van Roermond zie je vele historische gebouwen. Aan de Markt staat bijvoorbeeld het stadhuis dat oorspronkelijk uit 1700 stamt. Via Roermond fiets je het natuurrijke buitengebied in en buig je weer af naar de Maasoever. Je komt onder meer door Asselt dat een beschermd dorpsgezicht heeft. Je ziet er prachtige negentiende-eeuwse hoeves en de op een kerkheuvel gelegen Sint-Dionysiuskerk waarvan de toren nog uit 1515 dateert.

Als je met het fietsveer Rijkel-Neer de Maas overgestoken bent, kom je aan de Neerbeek langs de Friedesse Molen, een watermolen die in 1717 gebouwd is voor het malen van koren. Even later rij je het Leudal in, een van de mooiste natuurgebieden in Limburg. Hij wordt doorsneden door de Tungelroyse Beek, lokaal de Leubeek genoemd. Je vindt er een afwisseling van natte en droge bossen. En stilte.  

Aan de route liggen, zeker omdat je ook door Roermond komt, vele bezienswaardigheden. In Beegden kom je bijvoorbeeld langs De Lindert, een mooie korenmolen uit 1790. In Horn kom je langs Kasteel Horn, een van de oudste nog intacte middeleeuwse ringmuurburchten in Nederland. Het kasteel is gebouwd op een natuurlijke verhoging aan de Maas en dateert waarschijnlijk al uit de tiende of elfde eeuw. Oorspronkelijk was de burcht in handen van roofridders die ‘tol’ hieven aan schippers die over de Maas voeren. In 1798 werd het kasteel openbaar verkocht aan de familie Magnée uit Luik. Deze familie is nog steeds eigenaar van de burcht.  

Start- en eindpunt: Maasterras Kanters, Maasstraat 5, 6049 CB Herten

Het is een knooppuntenfietsroute : 92 - 93 - 94 - 83 - 64 - 17 - 86 - 89 - 88 - 63 - 87 - 61 - 91 - 4 - 5 - 51 - 49 - 46 - 45 - 38 - 30 - 35 - 84 - 93 - 92.

Meer informatie over deze fietsroute vind je op de website van Route.nl.  

Foto: Leon van Lier (stadhuis Roermond)

 

Wellicht interessant