img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

9-7-2020 12:29

Linda - 'Massageverhalen voor kinderen'

Weert - 9 juli 2020 - Sinds enkele jaren ga ik met veel plezier naar Denemarken, op de een of andere manier trekt de weidsheid en de rust me. Ik heb de Denen mogen leren kennen als een gastvrij volk dat erg hecht aan sociale zekerheid, een gezonde balans tussen werk en privé en liefdevolle onderlinge banden, onder het motto 'Giv dig tid' (geef jezelf tijd). 

Elk jaar weer staat Denemarken hoog in de lijstjes van meest gelukkige landen, en ik kan me inmiddels voorstellen waarom…

Dat de Deense oud-basisschooldirecteur en auteur Jørn Jørgensen op mijn pad kwam is dan ook niet helemaal vreemd. In 2019 werd ik hartelijk bij hem thuis ontvangen in zijn woonplaats Kolding onder het genot van grote hoeveelheden eten en drinken, mooie gesprekken en een rondleiding door zijn geliefde woonplaats.

Openhartig vertelde hij me over zijn boek ‘Massagefortællinger for børn’ (Massageverhalen voor kinderen). Na onderzoek op zijn school kwam hij tot de conclusie dat maar liefst 12% van de leerlingen het gevoel had gepest te worden. Geschokt ging hij op onderzoek uit om dit preventief op te lossen. Hij stuitte hierbij op Zweedse Tactiel Stimulering, een systeem van zachte verbindende massage aanrakingen. Op basis hiervan heeft Jørgensen zijn eigen systeem ontwikkeld van ‘massageverhalen’.

Een combinatie van vrolijke kinderverhalen met kleurrijke illustraties, ontspannende muziek en aanraking zorgt voor aanmaak van oxytocine, waardoor het kind rustig en ontspannen wordt. Een ideaal systeem dus voor kinderen die o.a. last ondervinden van stress, slaapproblemen, onrust, angst(en), rouwverwerking, depressie, autisme of AD(H)D. Jørgensen wist zijn systeem op maar liefst 600 basisscholen neer te zetten, met verbluffende resultaten. Het pestgedrag kelderde van 12% naar 6% in één jaar tijd, en binnen 4 jaar tijd zelfs naar 0,5%.

Ook in Nederland voelt zo’n 10% van de kinderen zich met regelmaat gepest (bron : 2018, Nederlands Jeugdinstituut), iets waar de massageverhalen van Jørgensen hopelijk verandering in mogen gaan brengen.

Als je de Nederlandse vertaling van dit originele Deense boek zelf wil lezen: 'Massageverhalen voor kinderen', Jørn Jørgensen (1950), ISBN : 9789491920554

Er is sinds kort ook een gloednieuw boek met kaartenset beschikbaar: 'Ontspannende massageverhalen met Jurre en Inge', ISBN : 9789491920820

Ik wens je veel liefdevolle en verbonden momenten toe. Linda

Neem ook eens een kijkje op de website van Linda Gielen: www.bullseyepublishing.nl

Tags
Wellicht interessant