img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

8-8-2020 02:20

Zo kom je tropische nachten goed door

8 augustus 2020 - Niet alleen overdag lopen de temperaturen op tot ver boven de 30 graden, maar ook de nachten zijn erg warm. Er worden zelfs tropische nachten voorspeld, waarbij het 's nachts nauwelijks afkoelt. Voor velen betekent dit dan ook onrustige en soms zelfs slapeloze nachten, omdat het gewoonweg té warm is. Een aantal tips hoe we deze nachten goed kunnen doorkomen: 

1. Ramen en deuren overdag dicht

De eerste tip ligt voor de hand, maar is niet altijd makkelijk uit te voeren. Hou de hitte overdag zo veel mogelijk uit je huis. Lucht in de vroege ochtend en doe daarna juist de ramen en deuren dicht. Doe het zonnescherm naar beneden (uiteraard), maar ook dikke gordijnen kunnen helpen je huis koel te houden.

2. ’s Nachts ventileren

’s Nachts is het juist belangrijk om te ventileren. Als de hitte echt in je huis zit, kan het met gesloten ramen ’s nachts 30 graden zijn. Bij tropennachten staat er weinig wind, maar als je ramen tegen elkaar openzet, krijg je meestal wel een klein beetje luchtstroming wat kan helpen.

3. Voldoende drinken

Drink overdag en in de avond voldoende. We houden ons lichaam koel door te transpireren en dat kost vocht. Als je te weinig drinkt, valt deze manier van koeling op een gegeven moment weg. 

4. Niet koud douchen

Het lijkt zo aantrekkelijk, even een frisse douche nemen voor het slapen gaan. Toch kun je hierdoor last krijgen met slapen. Door het koudere water vernauwen de bloedvaten in je huid. Er stroomt minder bloed naar je huid en juist dit bloed transporteert de warmte uit je lichaam.

5. Flesje water

Zorg dat je ’s nachts een flesje water binnen handbereik hebt. Je kunt dan gemakkelijk iets drinken zonder dat je op moet staan. Op weg naar de badkamer word je snel (nog) wakkerder, zeker als je ook het licht aan doet.  

6. Bescherm je huid

Bescherm jezelf overdag tegen verbranding. Een verbrande huid is op zichzelf al heel vervelend en het branderige gevoel kan je langer wakker houden. Daarnaast kan je huid minder goed transpireren.

7. Relax

Mochten het slapen nou echt niet lukken, maak je dan vooral niet druk. Hierdoor gaat je hartslag alleen maar omhoog en komt je lichaam moeilijk in een ruststand. Denk dan aan de stelregel: slaap je niet, dan rust je toch.

Omgaan met tropennachten steeds belangrijker

Doordat het aantal tropische dagen met 30 graden of meer langzaam toeneemt, zal ook het aantal tropennachten stijgen. Het vinden van een manier om met tropennachten om te gaan is dus de moeite waard.

Bron: weeronline.nl / Fotocollage: DeltaLimburg.nl

Tags
Wellicht interessant