img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

17-8-2022 12:01

Met deze tips hou je wespen op afstand

17 augustus 2021 - Vooral in augustus kun je (over)last krijgen van wespen, omdat ze dan op zoek gaan naar vlees en zoetigheid en door de aanhoudende droogte wordt 2022 echt een wespenjaar. Ben je bang voor wespen? Of vind je ze gewoon heel erg vervelend? Wat je in elk geval niet moet doen, is naar ze slaan. Dan worden ze namelijk agressief en steken ze eerder. Met deze tips van hou je ze ver bij je vandaan. 

img

1. Voorkomen is beter dan genezen

Het laatste wat je wil is een wespennest in je huis of tuin. Met zo’n nest dichtbij is de kans groot dat de wespen precies bij jou of je buren op zoek gaan naar zoetigheid en dan deinzen ze niet terug om te steken. Ook voor huisdieren is het belangrijk dat er geen nest in de buurt is. Het gebeurt bijvoorbeeld dat wespen vanuit een nest in een spouwmuur af en aan vliegen naar een vijver om water te drinken. Wanneer jij of bijvoorbeeld je hond dan op hun pad komt kunnen ze steken. Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk naden en kieren van je woning dicht te maken. Zo voorkom je dat een koningin in jouw huis een nest bouwt.  

2. Niet in paniek raken  

Als een wesp rond je vliegt, komt hij niet voor jou. De wesp is op zoek naar zoetigheid. Hoe lastig dat ook is met zo’n zoemend steekbeest bij je hoofd, blijf rustig. Wespen worden agressief als je slaat en kunnen dan eerder steken. Het beste wat je kunt doen is van tevoren je eten en drinken afdekken. Zo is de kans kleiner dat wespen naar je toe komen.

3. Lekker geurtje, nietwaar?

Wespen kunnen slecht tegen de geur van etherische oliën. Zet een bakje met olie van citroengras of kruidnagel neer. Hierdoor zal de aanwezigheid van wespen tot 70 procent verminderen. Ook bepaalde planten kunnen wespen afschrikken. Bijvoorbeeld met lavendel en munt kun je wespen bij je weghouden.

4. Als het echt niet anders kan: zet een val neer

Zet een wespenval neer. In plaats van op je eten komen de wespen dan op de val af en heb jij geen last van deze steekbeesten. Zet de val niet bij je op tafel neer, want dan heb je er alsnog last van. De beste plek is een eindje verderop.

Belangrijk:

Heb je een wespennest in je tuin, schuur of muur? Probeer nooit het wespennest te verwijderen voordat je zeker weet dat het niet meer actief is! Pogingen tot het verwijderen van een actief wespennest zorgen ervoor dat de hele omgeving in gevaar komt en dat je dagenlang niet op de desbetreffende plek kan komen door agressieve wespen. Er zijn diverse professionele ongediertebestijders, zoals bijv. meldpuntongedierte.nl, die je kunnen adviseren en/of het nest kunnen verwijderen.

Bronnen Weeronline.nl, meldpuntongedierte.nl/stockfoto
170822/HvL

Wellicht interessant