img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

16-8-2020 10:55

Floris - 'Groene' zoekmachine op internet

Roermond - 16 augustus 2020 - In de vorige column stelde ik mijzelf voor. Betrokken bij de toekomst van onze planeet. Welke planeet laten we achter voor onze kinderen en kleinkinderen? We weten wel dat het anders moet, maar kan het ook anders? Kan het groener, duurzamer? In mijn columns zal het antwoord eigenlijk altijd ja zijn. Uit ervaring weet ik wat mijn eigen bijdrage kan zijn, deze ervaringen wil ik graag delen. Geen grote verhalen over moeilijke projecten, maar inspirerende voorbeelden. Maar soms, zoals vandaag ook, door het delen van frustraties.

img

Deze maand aandacht voor het echte groen. Wat kun je nu groener doen dan door zelf bomen te planten? Bomen zijn immers de longen van onze aarde. Ze slaan CO2 op dat daardoor minder bijdraagt aan klimaatverandering. Ze geven verkoeling in de stad. Bomen zijn essentieel voor ons leven op aarde, helaas worden er heel veel gekapt. Daarom werd ik zo blij van de publicatie vorige maand van Ecosia, een alternatieve zoekmachine. In de afgelopen 10 jaar heeft dit bedrijf al 100 miljoen bomen (!) geplant, waarvan 50 miljoen in de afgelopen 2 jaar.

Een fantastisch resultaat dat behaald is met de hulp van gewone internetgebruikers zoals jij en ik. Door niet langer Google te gebruiken als je wat zoekt op het web, maar Ecosia.com in de browser in te typen plant jij bij elke zoekopdracht bomen. Elke zoekopdracht van jou verwijdert 1 kg CO2 uit de atmosfeer. Weinig moeite, een flink resultaat dat onder andere wordt gerealiseerd met het Wereldnatuurfonds.

Overstappen is heel makkelijk. Ga in je favoriete browser (Microsoft Explorer of Edge, Firefox, Chrome, Safari) naar Ecosia.com. Op veel platforms zie je direct een knop waardoor je je standaard zoekmachine kunt wijzigen van bijvoorbeeld Google of Bing naar Ecosia. Als je nu in de browser een zoekopdracht geeft, wordt Ecosia opgestart. De resultaten zijn vergelijkbaar met Google, de zoekmachine die gebruikt wordt is Bing van Microsoft. Met elke zoekopdracht die je niet via Google laat lopen, maar via Ecosia wordt er door het planten van bomen bijgedragen aan een beter klimaat.

Hartstikke mooi toch? Simpel en effectief!

Zoals beloofd zal ik ook mijn frustraties met jullie delen. Hoewel ik vaak wel enthousiast kan zijn over wat je zelf allemaal kan doen aan een beter klimaat, gaat het niet altijd gemakkelijk. Mooie plannen eindigen abrupt omdat de betere keuze toch echt veel te duur is, of heel moeilijk om te doen. Dat gevoel overkwam mij wel tijdens het schrijven van deze column. Waar het op je computer heel makkelijk is om Ecosia tot standaard zoekmachine te maken en Ecosia met duidelijke uitleg je ook begeleidt in het gebruik van de zoekmachine, gaat het op de iPad mis. Het wijzigen van de standaard zoekmachine gaat niet, ondanks herhaalde pogingen.

Wel is er een aparte App in de AppStore waarmee je wel kunt zoeken met Ecosia, maar dat betekent weer een extra stap. Zullen jij en ik dat volhouden om voor een zoekopdracht de app op te starten? Ik betwijfel het!

Maar zoals gezegd, op de computer gaat het wel makkelijk, hoef je na installatie niet meer op te letten en worden er extra bomen geplant voor een beter klimaat. Doe je mee?

Op mijn website www.duurzaamroermond.nl deel ik meer van dit soort tips. Ik hou van interactie, dus stuur je vragen naar floris@duurzaamroermond.nl

Ik hoop je binnenkort op deze plek weer te zien! Floris"

Neem ook eens een kijkje op de website van Floris Mokveld: www.duurzaamroermond.nl. met veel praktische tips, ervaringen en nieuws over duurzaamheid en informatie over zijn bedrijf Bona Ciklo.

Tags
Wellicht interessant