img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

18-8-2020 17:29

Overlast van fruitvliegjes? Dit kun je ertegen doen

18 augustus 2020 - Fruitvliegjes, ze kunnen een plaag zijn. Ze komen af op rottend of gistend voedsel, zijn dol op de geur van fruit en ook de gft-bak is een populaire broedplaats. De eitjes groeien in 8 tot 11 dagen uit tot een volwassen fruitvlieg. Helemaal ervan af kom je misschien niet, maar met de volgende eenvoudige tips kun je de overlast wel enorm beperken.

img

Tips tegen fruitvliegjes

- Eet fruit op tijd op. En laat vooral geen overrijp fruit of fruit met beurse plekjes op de fruitschaal liggen. De meeste fruitsoorten kun je in de koelkast bewaren.

- Maak je aanrecht, eettafel en kookplaat meteen schoon en spoel vuile glazen direct om. Gebruik geen schoonmaakmiddel met fruitgeur (dus ook niet met citroen!): daar houden fruitvliegjes juist van.

- Gooi liever geen etensresten in de vuilnisbak, maar gebruik je gft-bak buiten. Zet die op een koele plek (uit de zon) en laat je gft-bak legen zodra het kan.

- Zet een geurig kruidenplantje in de buurt van je fruit. De vliegjes houden niet van de geur van basilicum, dille of salie. Of leg wat kruidnagels, knoflook of takjes lavendel tussen het fruit: ook die geur vinden ze vies.

- Zet ramen of deuren tegen elkaar open, fruitvliegjes houden niet van tocht.

- Maak zelf op eenvoudige wijze een val om fruitvliegjes te vangen:

Neem een klein, plastic bakje met dekseltje. Doe hier iets met suiker of gist in, bijvoorbeeld wat honing, een mengsel van water en (cider)azijn, wijn, overrijp fruit of siroop. Prik een klein gaatje in het dekseltje. Geen deksel? Gebruik plasticfolie dat je strak over het bakje spant (bijvoorbeeld met een elastiekje) en prik daarin een klein gaatje. De fruitvliegjes kruipen door het gaatje naar binnen, maar kunnen daarna niet meer de weg naar buiten vinden. Zet de val ergens waar je geen last van de fruitvliegjes hebt, dus niet midden in de keuken: daar wil je ze immers niet naartoe lokken.

bron MilieuCentraal.nl / stockfoto  

Wellicht interessant