img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

25-8-2020 10:05

Uitkomsten winkelgedrag consumenten in Leudal bekend

Leudal - 25 augustus 2020 - Waar kopen consumenten doorgaans hun dagelijkse en niet dagelijkse boodschappen? Dicht bij huis of juist niet? Wat maakt de bezochte aankooplocatie aantrekkelijk? Hoeveel kopen consumenten online en wat doen ze op zondag in een winkel? Met een koopstromenonderzoek wordt dit inzichtelijk gemaakt en dat helpt een gemeente om keuzes te maken. De gemeente Leudal heeft zo'n onderzoek laten doen het afgelopen jaar en de uitslagen zijn bekend:

img

Hele gemeente Leudal

Van alle bestedingen aan dagelijkse artikelen in de gemeente Leudal is 79% afkomstig van inwoners uit de eigen gemeente. Bij de niet-dagelijkse artikelen is dit 59%.

Van alle bestedingen aan dagelijkse artikelen door inwoners van de gemeente Leudal wordt 74% binnen de eigen gemeente gedaan. Online aankopen zijn goed voor 23% van de bestedingen aan niet-dagelijkse artikelen.

De gemeente Leudal telt in 2019 45 winkels voor dagelijkse artikelen. Het aandeel winkelobjecten zonder detailhandel is 17%.

Gemiddeld waarderen bezoekers van Leudal de aankooplocaties in de gemeente met een 7,7. Het aspect 'Bereikbaarheid per fiets' wordt het hoogst gewaardeerd (8,4).

Van de inwoners van Leudal die een aankooplocatie bezoeken komt 57% per auto.

Voor bezoek aan een restaurant/eetcafé blijft 42% in de eigen gemeente. Voor bezoek aan een café of terras is dit aandeel 55%.

Centrum Heythuysen (grootste kern van de gemeente Leudal)

Van alle bestedingen aan dagelijkse artikelen in Centrum Heythuysen is 90% afkomstig van inwoners uit de eigen gemeente. Bij de nietdagelijkse artikelen is dit 81%.

Er zijn in 2019 15 winkels voor dagelijkse artikelen in Centrum Heythuysen. Het aandeel winkelobjecten zonder detailhandel is 22%.

Gemiddeld waarderen bezoekers Centrum Heythuysen met een 7,9. Het aspect 'Bereikbaarheid per fiets' wordt het hoogst gewaardeerd (8,6).

De meest genoemde reden om Centrum Heythuysen te bezoeken is dat het het dichtst bij huis is (60%).

Van de bezoekers van Centrum Heythuysen combineert 71% bezoek aan winkels met bezoek aan overige voorzieningen. Van de inwoners van gemeente Leudal die Centrum Heythuysen bezoeken komt 61% per auto.

Om te zorgen voor vitale kernen, bruisende binnensteden en gezonde winkelstructuren staan gemeenten voor de lastige opgave om duidelijke keuzes te maken. Welke winkelgebieden zijn kansrijk en toekomstbestendig? En in welke gebieden is consolidatie of afbouw nodig? Dit vraagt om inzicht in onder andere het koop- en bezoekgedrag van consumenten en daarom heeft de gemeente Leudal dit onderzoek laten doen.

Stockfoto

 

Tags
Wellicht interessant