img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

31-8-2020 07:00

Veteraan voor altijd - Nieuw-Guinea veteraan Cees Maaswinkel

31 augustus 2020 - In aflevering 3 van de serie 'Veteraan voor altijd' gaat Marjanne Wassink in gesprek met Nieuw-Guinea veteraan Cees Maaswinkel. Cees Maaswinkel was als korporaal rekenaar mortieren in Nieuw-Guinea. Cees is documentairemaker van onder andere de reeks  ‘Hell ships naar Flores en de Molukken / de transporten naar Sumatra (Junyo Maru en de transporten naar Birma-Siam en Japan’.

Over deze documentaire:  

De zeetransporten waarmee het Japanse leger krijgsgevangenen, maar ook romusha’s, over zee vervoerden. Het verhaal van duizenden Nederlandse en Britse krijgsgevangenen die met de zogeheten 'Hell Ships' werden verscheept, waarna ze voor de Japanners vliegvelden en spoorlijnen moesten aanleggen. Velen van hen overleefden dat niet. Ze stierven door torpedo's en bommen van geallieerde onderzeeërs en vliegtuigen, maar ook als gevolg van gebrek aan water, voedsel en medicijnen of door mishandeling.

Morgen kunt u kijken naar de aflevering met Barry Hofstede - Bosniëveteraan.

De serie Veteraan voor altijd bestaat uit zeven portretten en wordt uitgezonden in aanloop naar de Herdenking bij het Nationaal Indië Monument op 5 september, die vanaf 13.45 uur live op TV wordt uitgezonden door L1.

Videoreportage Pieter Cornelissen / interview Marjanne Wassink

 

 

Tags
Wellicht interessant