img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

7-9-2020 10:45

Sfeerimpressie officiële opening Jacobustuin en Oorlogspad in Hunsel

Hunsel - 7 september 2020 - Gisteren, zondag 6 september, werd in Hunsel voor de eerste keer het Jacobusfeest georganiseerd. Ook werden de nieuwe Jacobustuin aan de voorzijde van de kerk officieel geopend en gezegend en het Oorlogspad officieel geopend. Wij gingen afgelopen week een kijkje nemen bij de laatste voorbereidingen en natuurlijk waren we er gisteren ook bij. 

Historie

Wegens teruglopende bezoekersaantallen tijdens de “traditionele” kermis, is in Hunsel ongeveer 8 jaar geleden een kermiscommissie opgestart onder de vlag van Hunsel, oos Dörp. Het doel was om activiteiten te organiseren zodat de kermis weer een dorpsfeest werd. Met succes is er, i.s.m. de fanfare, een kermisbrunch opgezet die vorig jaar een hoogtepunt beleefde met meer dan 400 deelnemers. Drie jaar geleden hebben we besloten dat de “traditionele” kermis geen toevoeging bracht (het aantal attracties werd minder) en zelf de schouders gezet onder extra activiteiten. Dit leidde tot een geslaagde fancy fair, waar lokale ondernemers en verenigingen aan deelnemen met allerlei activiteiten voor jong & oud.

Dit jaar kon het feest in deze vorm niet doorgaan vanwege corona. Aangezien meerdere activiteiten in Hunsel geen doorgang konden vinden, besloot de kermiscommissie om de samenwerking te zoeken met andere commissies en zo toch een leuke dag te organiseren. Aangezien de naam “kermis” voor het dorp achterhaald is, is deze dag omgedoopt tot “Jacobusfeest”. Coronaproof.  

Opening Jacobustuin

Al geruime tijd hebben vrijwilligers vanuit de kerk gewerkt aan een Jacobustuin. Aan de voorzijde van de kerk zijn graven geruimd en is er een tuin aangelegd met bankjes als “rustplaats” voor pelgrims van de Jacobusroute en overige toeristen. Deze tuin heeft een aantal Jacobus gerelateerde kenmerken. Zo is er bijvoorbeeld een Jacobusschelp gelegd en zijn er Jacobus appelbomen geplaatst.   

Opening Oorlogspad

Dit is een uitgestelde activiteit die eigenlijk op 10 juni zou plaatsvinden. Dit was de dag dat precies 80 jaar geleden WOII echt voelbaar werd in Hunsel door het opblazen van de brug in het dorp. Er zijn twee wandelroutes onthuld, die middels borden, uitleg geven over de situatie van Hunsel tijdens WOII.   

Jacobusfeest

Na de officiële openingen vond er dorpsfeest plaats op het plein. Met kraampjes en diverse activiteiten, gesponsord door lokale ondernemers. Met muzikale opluistering van de Maaskapel (i.p.v. Os Genüge) en komt Marleen Rutten optreden.

Camera en verslag Pieter Cornelissen en Leon van Lier / montage Leon van Lier

Tags
Wellicht interessant