img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

7-9-2020 10:54

Robin - mijn eigen pompoenbrood

Roggel - 7 september 2020 - Een jaar geleden bracht ik mijn eigen kookboek uit. Wat was dat een bijzondere periode! In deze column deel ik graag weer één van mijn recepten met jou. Een recept dat helemaal past bij deze tijd van het jaar - uit mijn boek met jou! Zodra ik de pompoenen weer zie liggen, verlang ik naar dit heerlijke  pompoenbrood.  

Sind dat mijn eigen kookboek uitkwam, is alles in een stroomversnelling gegaan. Er kwam soms zoveel tegelijk op me af dat ik het niet allemaal kon beseffen. Nu 1 jaar later kijk ik nog altijd trots terug op het eindresultaat. Mijn boek is vooral het eindresultaat van een langer proces van ‘zoekende’ zijn naar een gezonde leefstijl die bij mij paste. Ik zie veel klanten om mij heen die datzelfde proces doorlopen. Wat ik vooral nodig had gehad in het begin van mijn zoektocht was een duidelijke rode draad. Een richtlijn, met concrete praktische handvatten die ik stapsgewijs kon uitvoeren.

Dat bracht mij op het idee een kookboek te schrijven. Een met een duidelijke structuur vol gezonde recepten, met de focus op groenten want die heb je het hardst nodig als je gezonder wilt gaan eten. Ik had in die tijd al een eigen moestuin, waarbij je soms in één keer heel veel courgette tegelijk hebt. Wat ga je daar dan mee doen?

Nou, je gaat in ieder geval kijken hoe je ze kan verwerken, in verschillende recepten, want er telkens soep van maken dat komt je na verloop van tijd ook de neus uit!

En zo kreeg ik inspiratie om van elke groente de recepten bij elkaar te zetten in een handig overzicht; een mindmap! Vandaar de titel ‘Mindmapcooking’.

Want.. hoeveel mensen worstelen wel niet met het verzinnen van een dagelijkse maaltijd waar het hele gezin tevreden mee is? Willen wel gezonder eten of minder vlees eten, maar weten niet goed hoe? En waarom bepaalde voeding wel of niet goed is voor je?

Laat ik jou alvast op weg helpen met 1 lekker recept, wat helemaal past bij deze tijd van het jaar. Zodra ik de pompoenen weer zie liggen, verlang ik naar dit pompoenbrood.

De geur is heerlijk en de structuur lijkt erg op die van peperkoek. Ook de kleur springt in het oog. Vooral als je een plak belegt met een lekkere jam en wat roomboter. Jammie!

Klaar voor het recept?

Bereidingstijd: ±65 minuten

Dit heb je nodig:
o    400g pompoen
o    200g rijst- of havermeel
o    50g rozijnen
o    4 eieren
o    4 el honing
o    1 tl (wijnsteen)bakpoeder
o    1tl baking soda
o    1tl kaneel en/of speculaaskruiden
o    1 tl vanillepoeder
o    snuf zeezout
o    50g pompoenpitten (garnering)

Zo maak je het:
1.    Verwarm de oven voor op 180° Celsius. Vet een cakevorm in, of gebruik bakpapier om de cakevorm te bekleden.
2.    Was de pompoen en snijd hem in stukken. Verwijder de schil.
3.    Kook de pompoen in 10 minuten gaar. Laat de pompoen even afkoelen en pureer met een staafmixer, blender of in de keukenmachine. Bewaar apart.
4.    Doe het meel, de bakpoeder, de baking soda en de specerijen in een kom. Meng alles goed door elkaar. Voeg ook een snufje zout toe.
5.    Klopt de eieren los en maal deze met de honing en de afgekoelde pompoenpuree  met een staafmixer, blender of keukenmachine.
6.    Daarna alle ingrediënten goed door elkaar mengen tot een beslag en verdelen over de cakevorm.
7.    Bestrooi met de pompoenpitten en bak ongeveer 45 minuten in de oven gaar.

Meer kookideeën opdoen?  Kijk dan eens op mijn website. Daar vind je uitgebreide informatie over mijn boek en kun je nog wat extra recepten downloaden.

Met gezonde groet, Robin

Wil je graag meer informatie over Robin Seuren en haar praktijk Van Natura? Neem dan eens een kijkje op haar website www.van-natura.nl.   

Tags
Wellicht interessant