img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

10-9-2020 11:30

Open Monumentendag Kruiswegparkwandeling Roermond - met gids

Roermond - 9 september 2020 - Wandel tijdens de Open Monumentendag op zondag 13 september met een VVV-gids door het Kruiswegpark nabij de Kapel in 't Zand in Roermond. Het Kruiswegpark bestaat dit jaar 100 jaar en is aangelegd om de grote stroom Pelgrims voldoende ruimte te kunnen bieden. De wandeling start om 14 uur bij de Parklaan 3 in Roermond, er is een maximum van 10 deelnemers. Deelname is gratis.

img

De oorsprong van de Kapel van O.L. Vrouw in ‘t Zand ligt in het begin van de 15e eeuw. De Kapel is sinds eeuwen een belangrijke bedevaartskerk. Volgens de overlevering ontstaan nadat een herder in een waterput op deze plaats een Mariabeeldje vond. De ruim 9.000 danktegeltjes in de processiegang zijn hedendaagse getuigen van de vele gelovigen, die gedurende vele jaren deze kapel bezochten.

Grenzend aan de Kapel in ‘t Zand werd in 1919-1920 het Kruiswegpark aangelegd. Het grondplan hiervoor is gebaseerd op een ontwerp van architect Pierre Cuypers. In dit Kruiswegpark bevinden zich veertien Kruiswegstaties, waarvan de twaalfde een Calvarieberg met kruisgroep is.

Langs de zogenoemde  processieweg zijn 8 kleurrijke schilderstukken te zien van de bekende Roermondse kunstschilder Albin Windhausen. De afbeeldingen geven scenes weer uit de geschiedenis van het Mariabeeldje.

Aanmelden is verplicht en kan via deze link

Foto: Jos Smits
 

Tags
Wellicht interessant