img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

22-11-2020 11:17

Tentoonstelling 'Bomendromen' weer open voor publiek

Weert - 22 november 2020 - In het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man in Weert is tot 31 december de tentoonstelling 'Bomendromen' te zien. Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen begin november was de tentoonstelling tot 19 november gesloten. De Stichting Groen Weert bestaat dit jaar 10 jaar en met deze tentoonstelling wil ze laten zien dat bomen méér zijn dan (sier)objecten. Ze hebben vele functies, ze zijn levende wezens, sociale organismen en ze zijn onmisbaar in ons ecosysteem.   

img

Bomen zijn levende wezens. Bomen zijn zelfs sociale organismen die intensief communiceren met soortgenoten en de omgeving. Daarnaast leveren bomen ecosysteemdiensten die een rol spelen bij welzijn en gezondheid van mensen. Ook spelen bomen een belangrijke rol bij klimaatbeheersing.

Bomen in een stad maar ook daarbuiten, zorgen voor schone en zuivere lucht. De kwaliteit van de lucht wordt beïnvloed door veel bronnen. Huishoudens, bedrijven, agrarische activiteiten en verkeer brengen continu stoffen in de lucht, fijnstoffen, die we zelf ook weer inademen. Teveel van die fijnstoffen kunnen problemen voor de gezondheid opleveren. Bomen vangen de fijnstof voor een groot deel weg.

Een boom verschaft schaduw, geeft verkoeling, is een thuis voor veel dieren, waaronder vogels en eekhoorns.

Ook leveren sommige bomen voedsel, denk bijvoorbeeld aan kastanjebomen, walnotenbomen en eikenbomen.

Daarnaast zijn bomen leverancier van vele houtsoorten, belangrijke grondstoffen voor duurzame producten, zoals bijvoorbeeld meubels, schuttingen enz.

Meer informatie is te vinden op de website van het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man

NMC De IJzeren Man, Geurtsvenweg 4, Weert

Stockfoto


 

Tags
Wellicht interessant