img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

15-9-2020 04:50

Extra hulp voor blinden en slechtzienden op busstation Roermond

Roermond - 15 september 2020 -  Eind oktober start een pilot met een systeem dat blinden en slechtzienden helpt om bij station Roermond de juiste bus te vinden. De gemeente Roermond heeft dit systeem naar aanleiding van goede resultaten in de metro van New York en Barcelona naar Roermond gehaald. Het systeem Wayfinding werkt met een soort QR-code die van grote afstand te scannen is. De verwachting is dat eind oktober het systeem beschikbaar is voor alle blinden en slechtzienden die gebruik maken van het busstation. 

img

Wethouder Marianne Smitsmans: "We willen dat in Roermond iedereen volop kan meedoen en dat geldt uiteraard ook voor blinden en slechtzienden.”

Wethouder Rens Evers: "Mobiliteit is daarbij een belangrijk aandachtspunt en toen we hoorden dat dit systeem in de metro van Barcelona en New York City goed werkt, besloten we het naar Roermond te halen.”

Het systeem werkt met een soort QR-code die van grote afstand te scannen is. Zodra de telefoon de code herkent, wordt een tekst voorgelezen over de situatie. Gebruikers krijgen bijvoorbeeld informatie over de plek waar de bus staat, hoe ze daar naartoe moeten lopen en wat vertrek- en aankomsttijden zijn. Het systeem werkt naast de standaard geleidelijn en paaltjes waarmee de busperrons te vinden zijn. 

In nauwe samenwerking met NS, Arriva, Bartiméus en Koninklijke Visio (expertisecentra voor slechtziende en blinde mensen) en het Gehandicaptenplatform van Roermond wordt het systeem uitgerold bij het busstation in Roermond. De verwachting is dat eind oktober het systeem beschikbaar is voor alle blinden en slechtzienden die gebruik maken van het busstation. 

De invoering van het systeem met de naam Wayfinding, passend bij het UN-verdrag over inclusie dat de gemeente Roermond ondertekende, wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van Provincie Limburg en gemeente Roermond.

Blinden en slechtzienden die feedback willen geven op het systeem in Roermond, kunnen zich melden via station@roermond.nl.

Stockfoto

Tags
Wellicht interessant