img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

16-9-2020 11:33

Pastoor-deken Miltenburg - Nieuwe Jacobustuin Hunsel geopend

Thorn - 16 september 2020 - Pastoor-deken Wim Miltenburg van het dekenaat Thorn deelt regelmatig zijn persoonlijke kijk op het leven in zijn 'Cursiefjes' op de website van cluster Emmaus. Soms zomaar tot vermaak. Een andere keer serieus van toon, zodat het tot nadenken stemt. Wij mogen zijn persoonlijke verhalen met jullie delen. Dit is zijn nieuwe column: 

img

 

"Nieuwe Jacobustuin Hunsel geopend (DeltaLimburg.nl maakte hiervan een reportage)

Naast de Jacobuskerk in Hunsel is zondag 6 september de nieuwe Jacubstuin officieel ingezegend. In de bestrating van de tuin is onder meer een grote Jacobusschelp aangebracht. De tuin is onderdeel van het project om Hunsel een plek te geven op de populaire Camino (wandelroute) naar Santiago.

In de tuin zijn ook drie zeldzame Jacobusappelbomen geplant. "Dit is een bijna uitgestorven ras met appels die rond 25 juli, de feestdag van Sint Jabobus, rijp zijn", vertelt Wim Meuwissen van het kerkbestuur. "Bij een kweker in Zeeland hebben we nog enkele exemplaren kunnen krijgen." In de kerk is ook informatie over de pelgrimstocht naar Santiago en de relatie met Hunsel te vinden.

Volgens Meuwissen komen nu al jaarlijks meer dan duizend pelgrims naar Santiago door Hunsel. Hij hoopt dat dit er in de toekomst nog meer gaan worden. Zij kunnen dan in de tuin even uitrusten. In de kerk wordt op glazen panelen de meer dan 700 jaar oude geschiedenis van de parochiekerk toegelicht. Ook wordt ingegaan op de oude bedevaarttraditie van Sint Marcoen en Jacobus in Hunsel.

De tuin is grotendeels aangelegd door vrijwilligers. "Het mooiste van het hele project vind ik dat er hierdoor weer een grote verbondenheid in het dorp is ontstaan," zegt Meuwissen. Het was zondag bij de inzegening ook heel erg druk." Met de kermiscommissie van het dorp is afgesproken dat voortaan elk jaar in het eerste weekeinde van september de Jacobusfeesten worden gehouden. "Op die manier zorgt de Jacobustuin niet alleen voor verbondenheid met wandelaars, maar ook tussen de mensen van het dorp zelf," aldus Wim Meuwissen.  

Belangrijke gebeurtenissen gebeuren vaker in een tuin. Aan het begin van de heilige Schrift lezen we over de Hof van Eden, een tuin ‘ergens in het Oosten’ en op het einde van het evangelie vindt de verrijzenis van Jezus plaats in een tuin.

(Grotendeels overgenomen uit de Nieuwsbrief van het Bisdom Roermond)

Pastoor-deken Wim Miltenburg fso"

Sinds juni 2019 is Wim Miltenburg fso pastoor van de parochies van cluster Emmaüs (Beegden, Heel, Thorn, Wessem, Ell, Hunsel, Ittervoort en Neeritter) en tevens deken van het dekenaat Thorn, waartoe 21 parochies behoren.  

Tags
Wellicht interessant