img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

23-9-2020 01:40

Pas op voor wilde zwijnen in natuurgebied Heijkersbroek Ell

Ell - 23 september 2020 - De gemeente Leudal waarschuwt voor wilde zwijnen in het natuurgebied Heijkersbroek bij Ell en verzoekt wandelaars dringend om hun honden aan de lijn te houden. Wilde zwijnen kunnen aanvallen als ze zich bedreigd voelen door loslopende honden of als ze schrikken van wandelaars die ze niet hebben horen aankomen. Het advies is dan ook om geluid te maken door middel van een kleine bel aan kleding of hondenriem.

img

In de eerste helft van 2020 zijn er al 7 wilde zwijnen geschoten door de wildbeheerseenheid Hunsel (WBE). In het hele jaar 2019 waren dat er 3. Normaal worden in het najaar nog een aantal wilde zwijnen geschoten. Er wordt daarbij onder meer gebruik gemaakt van de nachtkijkers die door de provincie Limburg ter beschikking zijn gesteld aan de WBE’s. 

Maaien

Daarnaast zijn een aantal bermen extra gemaaid. In de bermen  verschuilen de wilde zwijnen zich vaak om van daar uit naar de percelen met mais of andere gewassen te gaan.

Honden aan de lijn

De gemeente Leudal maakt zich wel  zorgen om het groot aantal inwoners dat hun hond los laat lopen in de verschillende natuurgebieden. Door de gemeente zijn op verschillende locaties bij de natuurgebieden borden geplaatst dat de hond aangelijnd moet zijn. Toch gebeurt dit onvoldoende. Gevolg hiervan kan zijn dat wilde zwijnen opgejaagd worden door de los lopende honden, zich bedreigd voelen en dan mensen kunnen aanvallen. De gemeente adviseert dan ook heel dringend om honden aan de lijn te houden in de natuurgebieden.  

Geluid maken

Wilde zwijnen worden soms ook agressief als ze gestoord worden door wandelaars die ze niet horen aankomen. Dat is heel simpel te voorkomen door een kleine bel aan kleding of aan de hondenriem te bevestigen en geluid te maken. 

Stockfoto

Tags
Wellicht interessant