img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

24-9-2020 10:27

Gratis informatiebijeenkomst over de pneumokokkenvaccinatie

Weert - 24 september 2020 - Dit najaar start de vaccinatie van ouderen tegen pneumokokken. Bibliocenter Weert organiseert op donderdag 8 oktober van 14 tot 16 uur een informatieve bijeenkomst over deze pneumokokkenvaccinatie, speciaal voor mensen van 60 jaar en ouder. De bijeenkomst is gratis toegankelijk. Aanmelden is verplicht, vanwege corona is het maximum aantal deelnemers 30.

img

Wat zijn pneumokokken?

De pneumokok is een bacterie die normaal gesproken bij gezonde mensen geen ziekte veroorzaakt. Pneumokokkenziekte komt vooral voor bij jonge kinderen en volwassenen ouder dan 60 jaar. Het risico op pneumokokkenziekte neemt toe met de leeftijd en de aanwezigheid van andere ziektes zoals COPD, diabetes en hart- en vaatziekten. De bacterie kan o.a. longontsteking, bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking veroorzaken. 

Ziekenhuis

Jaarlijks worden naar schatting 2600-5600 volwassenen ouder dan 65 jaar in het ziekenhuis opgenomen met een longontsteking veroorzaakt door pneumokokken. Naar schatting overlijdt 15% van de 60-plussers opgenomen in het ziekenhuis met pneumokokkenziekte, en hebben overlevenden jaren na ziekte nog een verhoogde kans (15%) op overlijden.

Vaccinatie

In 2018 heeft de Gezondheidsraad geadviseerd 60-plussers vaccinatie tegen pneumokokkenziekte aan te bieden. De overheid heeft dit advies destijds overgenomen.

In verband met een verhoogd risico op een ernstiger beloop bij ziekte veroorzaakt door COVID-19 of pneumokokkenziekte adviseert de Gezondheidsraad te starten bij mensen met de hoogste leeftijden.

Daarom adviseert de Gezondheidsraad alle 70-79-jarigen vaccinatie aan te bieden tegen pneumokokken, te beginnen bij de oudsten en afhankelijk van de beschikbaarheid van vaccin en uitvoeringsaspecten. Op basis van beschikbaarheid zullen 73- tot en met 79-jarigen een oproep voor vaccinatie ontvangen. 

Aanmelden 

De toegang is gratis.

Aanmelden voor deze informatiebijeenkomst is verplicht en kan via deze link  of geef je aanmelding door aan de balie bij Bibliocenter of door te bellen naar 088-2432000.

Locatie: Wilhelminasingel 250, Weert 

Deze voorlichtingsbijeenkomst wordt mogelijk gemaakt door MSD Nederland en kan daarom kosteloos worden aangeboden.

Foto: Bibliocenter

Tags
Wellicht interessant