img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

4-10-2020 10:00

Huis van Nicolaas Weert verwelkomt Sint, Pieten en bezoekers

UPDATE 15 oktober 2020 - Ticketverkoop is uitgesteld tot 1 november.

Weert - 4 oktober 2020 - Ondanks alle coronabeperkingen en ondanks dat er geen intochten van Sinterklaas zullen zijn dit jaar, heeft de Stichting Huis van Nicolaas in Weert kunnen regelen dat Sint en de Pieten ook dit jaar onbezorgd kunnen logeren in het Huis van Nicolaas. Ook bezoekers zijn dit jaar weer van harte welkom, maar natuurlijk wel met de nodige aanpassingen. Vanaf 15 oktober kunnen bezoekers online entreekaarten reserveren.

img

Op reservering

Vanwege geldende coronamaatregelen zijn er noodgedwongen enkele aanpassingen gedaan aan de vrijheid van het ontdekken van het Huis van Nicolaas. Het ‘dynamische’ plein waar kinderen én volwassenen in vrijheid kunnen spelen zal dit jaar worden omgetoverd tot een te volgen route. Het bezoeken van kamers gaat weer volgens tijdschema, zoals dat tot enkele jaren geleden ook het geval was. Daarnaast is het niet mogelijk om een bezoek te brengen zonder vooraf te reserveren.

Op www.huisvannicolaas.nl is het vanaf 15 oktober mogelijk entreekaarten per huishouden te reserveren. Een huishouden mag bestaan uit maximaal twee volwassenen met maximaal vier kinderen. Met een aangepaste inrichting bieden we iedereen de gelegenheid met voldoende afstand van elkaar de kamers in het Huis van Nicolaas te ontdekken. Een bezoek duurt ongeveer een uur.

Sinterklaasfeest voor iedereen

De organisatie van het Huis van Nicolaas heeft altijd hoog in het vaandel gehad dat het Sinterklaasfeest voor iedereen is. Zo wordt er in het programma in het bijzonder rekening gehouden met een planning waarbij verstandelijk en lichamelijk beperkten in rust en ruimte terecht kunnen, is er een fijne samenwerking met organisaties als de Voedselbank en blijft, mede dankzij vele sponsoren, de entreeprijs geschikt voor ieders portemonnee. 

Het uiterlijk van Zwarte Piet​

De stichting heeft in de loop der jaren geconstateerd dat de discussie omtrent het uiterlijk van Piet verhevigt, ten nadele van de beleving van het kinderfeest. De ontwikkelingen overwegend voelt de organisatie behoefte om hierin mee te bewegen:

"Vanaf 2020 zullen we in het Huis van Nicolaas daarom werken met Pieten met roetvegen op het gelaat. De een iets meer dan de ander, vanzelfsprekend doordat de ene hardwerkende Piet iets vaker door de schoorsteen gaat dan de ander. We voorzien dat deze keuze heel wat losmaakt. Sommige mensen zullen het toejuichen, anderen zullen ontevreden zijn. We hadden ervoor kunnen kiezen om gefaseerd over te stappen, maar omdat we inzien dat dit alleen maar de duur van de discussie verlengt, kiezen we ervoor om in het jaar dat er toch al zoveel aangepast wordt ook in één keer deze stap te zetten."

"Natuurlijk kijken we met weemoed naar het afscheid van een gewaardeerde kracht als Zwarte Piet. We hebben samen veel gelachen en mooie avonturen beleefd. Aan de andere kant willen we het ook niet groter maken dan nodig is. We zien dat de doelgroep over het algemeen heel snel schakelt. Kleur maakt voor kinderen helemaal niet zoveel uit, en ze voelen zich ook niet zo gauw gekwetst door iemand met een afwijkende mening. Laten we daar, als volwassenen, allemaal een voorbeeld aan nemen."

Stockfoto/DeltaLimburg.nl

 

Tags
Wellicht interessant