img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

19-1-2021 13:15

Flinke toename WhatsAppfraude (vriend-in-noodfraude)

19 januari 2021 - De politie ziet een flinke toename van het aantal aangiftes van WhatsAppfraude. De slachtoffers zijn veelal tussen de 60 en 70 jaar. Via WhatsApp ontvangt u zogenaamd een dringend verzoek van een vriend(in), familielid of bekende om snel geld over te maken, terwijl dit in werkelijkheid afkomstig is van een oplichter die u op deze wijze geld afhandig probeert te maken.   

img

Hoe werkt WhatsAppfraude?

Een vriend, familielid of andere bekende verstuurt een bericht dat hij dringend financiële hulp nodig heeft. De vriend zit bijvoorbeeld zogenaamd in het buitenland vast en is zijn geld, telefoon en papieren kwijt. Of hij heeft zijn telefoon per ongeluk in de wasmachine gedaan en kan daarom niet internetbankieren. U wordt gevraagd om snel geld over te maken. Als u hieraan meewerkt, volgt er vaak een tweede verzoek. Achteraf blijkt het account van deze vriend gehackt te zijn of is een vals account of nieuw telefoonnummer gebruikt door een oplichter. De vriend in kwestie is zich van geen kwaad bewust. 

Hoe kan ik voorkomen dat ik slachtoffer word?

- Scherm uw gegevens zoveel mogelijk af op social media;

- Wees kritische op het invullen van online formulieren en het delen van persoonlijke gegevens;

- Betaal nooit voordat u degene die een verzoek doet heeft gebeld of fysiek heeft gesproken!

Ik ben slachtoffer geworden, wat moet ik doen?

- Neem eerst contact op met uw bank, zodat uw rekening wordt geblokkeerd. Hiermee wordt verdere oplichting voorkomen. 

- Doe aangifte bij de politie. Dat kan via de website van de politie inzake WhatsApp-fraude. U heeft uw DigiD code nodig om online aangifte te doen.

- Let op! Wanneer iemand anders uw identiteit heeft gebruikt of als uw WhatsApp-account is gebruikt door iemand anders om anderen op te lichten, neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of kijk op de website van de politie inzake identiteitsfraude.  

Doe altijd aangifte!

Internetcriminelen gaan door totdat ze worden gestopt. De informatie uit uw aangifte is mogelijk voor de politie het laatste puzzelstukje om bij een verdachte te komen!

Meer informatie

Dit filmpje van de politie geeft duidelijke uitleg. 

Stockfoto

Wellicht interessant