img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

14-10-2020 02:15

Flinke toename WhatsAppfraude (vriend-in-noodfraude)

14 oktober 2020 - De politie ziet een flinke toename van het aantal aangiftes van WhatsAppfraude. De slachtoffers zijn veelal tussen de 60 en 70 jaar. Via WhatsApp ontvangt u zogenaamd een dringend verzoek van een vriend(in), familielid of bekende om snel geld over te maken, terwijl dit in werkelijkheid afkomstig is van een oplichter, die u op deze wijze geld afhandig probeert te maken.   

img

Hoe werkt WhatsAppfraude?

Een vriend, familielid of andere bekende verstuurt een bericht dat hij dringend financiële hulp nodig heeft. De vriend zit bijvoorbeeld zogenaamd in het buitenland vast en is zijn geld, telefoon en papieren kwijt. Of hij heeft zijn telefoon per ongeluk in de wasmachine gedaan en kan daarom niet internetbankieren. U wordt gevraagd om snel geld over te maken. Als u hieraan meewerkt, volgt er vaak een tweede verzoek. Achteraf blijkt het account van deze vriend gehackt te zijn of is een vals account of nieuw telefoonnummer gebruikt door een oplichter. De vriend in kwestie is zich van geen kwaad bewust. 

Aangifte doen van WhatsAppfraude

Bent u slachtoffer van WhatsApp fraude of vriend-in-nood-fraude geworden? Doe dan altijd aangifte! Dit kan sinds kort ook online via www.politie.nl. Internetcriminelen gaan door tot ze worden gestopt. De informatie uit uw aangifte is mogelijk voor de politie het laatste puzzelstukje om bij een verdachte te komen.

Stockfoto Tags
Wellicht interessant