img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

18-10-2020 11:30

24 oktober 2020 - Nacht van de Nacht - online avondvullend programma

Midden-Limburg - 18 oktober 2020 - In verband met de aangescherpte coronamaatregelen worden alle fysieke activiteiten tijdens de Nacht van de Nacht een jaar uitgesteld. Daarvoor in de plaats is er op zaterdagavond 24 oktober een avondvullend programma op de social media kanalen van NachtvandeNacht. Een gevarieerd programma voor jong en oud met Govert Schilling, Andre Kuipers, nachtfotograaf Johan van der Wielen en professor Joke Meijer, gepresenteerd door ambassadeur, cabaretier en schrijver Vincent Bijlo.

img

Het programma

19 uur - Een lezing Sterrenkunde speciaal voor kinderen (van 9 tot 15 jaar) van Jeffrey Bout

Hoe ontstaat een ster en wat is precies een zwart gat? Hoe groot is het heelal. Jeffrey Bout vertelt er van alles over. Hij is afgestudeerd sterrenkundige en brengt al jaren sterrenkunde naar scholen en verenigingen. Als gastdocent vertelt hij vol enthousiasme, waarbij hij zijn publiek het heelal zelf laat beleven. Honderden gastlessen heeft hij inmiddels gegeven voor basisscholen, middelbare scholen, verenigingen, als cursus, in een planetarium of onder de echte sterrenhemel.

20.00 uur -  Masterclass Nachtfotografie van ambassadeur Johan van der Wielen

Hoe maak je de perfecte nachtfoto, welke plekken zijn geschikt voor nachtfoto’s en wat is de invloed van lichthinder. Johan van der Wielen vertelt er alles over in zijn masterclass nachtfotografie. Hij behoort tot de top van de Nederlandse natuur- en nachtfotografen en zet zich al jaren in als ambassadeur van de Nacht van de Nacht campagne. In zijn lezing neemt hij je mee op zijn (verre) reizen en laat hij de mooiste foto’s en films zien van sterrenhemels, noorderlicht, nachtdieren en natuur. Daarbij geeft hij tips en tricks en laat hij regelmatig zien waarom de overmatige verlichting in Nederland zo slecht is.

21 uur - Een korte Masterclass sterrenkunde door ambassadeur Govert Schilling

t Schilling is al jaren ambassadeur van de NachtvandeNacht en is freelance wetenschapsjournalist en publicist. Hij schrijft over sterrenkunde en ruimteonderzoek voor kranten en tijdschriften in binnen- en buitenland. Hij publiceerde tientallen boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen, waarvan sommige zijn vertaald, o.a. in het Engels, Duits en Chinees. Regelmatig geeft hij op radio en tv toelichting op ontwikkelingen in de astronomie. Daarnaast verzorgt hij publiekslezingen en cursussen, en is hij eindredacteur van de populaire website allesoversterrenkunde.nl

22 uur - Een lezing over de effecten van lichthinder op mens en dier van Professor Joke Meijer

Professor Joke Meijer is de nieuwe ambassadeur van de NachtvandeNacht en is de expert op het gebied van de biologische klok. In haar lezing gaat ze in op de negatieve effecten van licht(hinder) op mens en dier. Waarom is donkerte zo belangrijk voor ons en wat zijn de gevaren van te veel licht op onze gezondheid en op de overlevingskans van nachtdieren. Kortom een hele andere invalshoek die belangrijk is om eens goed te ‘belichten’.

Praktische informatie

Datum en tijd: 19 tot 23 uur

Deelname is gratis.

Aanmelden is niet nodig. 

Livestream: Facebook of YouTube

Tags
Wellicht interessant