img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

29-10-2020 05:33

Ron - Groen Hart Leudal

Roggel - 29 oktober 2020 - In mijn eerste column van 10 juni 2020 heb ik verteld over mijn betrokkenheid als vrijwilliger bij Stichting Groen Hart Leudal, maar wie van jullie weet nu precies wat deze stichting behartigt? Of nog beter, waar het ligt? Wij zijn gevestigd in het Bezoekerscentrum Leudal, meteen naast het Restaurant St. Elisabethshof. Het 'grote witte' gebouw naast de 'grote parkeerplaats' tussen Roggel en Haelen in.

Binnen het bezoekerscentrum zitten een aantal stichtingen. De stichting Groen Hart Leudal is daar één van. Onze vrijwilligers bemannen hier het informatiepunt en geven advies over wandel- en fietsroutes, arrangementen en bezienswaardigheden binnen de gemeente Leudal. Voor vragen over restaurants, campings en B&B’s in de buurt kan men ook bij ons terecht. Daarnaast regelen de vrijwilligers bij de balie de toegang tot streekmuseum en expositieruimte.

Binnen Groen Hart Leudal hebben we nog meer te bieden. Wij verzorgen met onze Leudalgidsen excursies die te lopen zijn aan de hand van themawandelingen of wandelingen op aanvraag. Denk maar aan bedrijfsuitjes, verjaardagen of wandeling die spontaan door families worden aangevraagd, omdat deze meer willen weten over het Leudal. Ook verzorgen we met onze schoolgidsen gerichte lessen die betrekking hebben op natuur, milieu en duurzaamheid. Dat doen we zowel op scholen, als vanaf onze locatie. Vanuit het bezoekerscentrum verzorgen we verder op aanvraag activiteiten voor de buitenschoolse opvang.

Maatschappelijke betekenis en Groen Hart Leudal

Nu fronsen bij menigeen de wenkbrauwen. Ik zal het proberen te verduidelijken. Wij zijn met grofweg 70 vrijwilligers bij elkaar van allerlei pluimage. Wat we allemaal gemeen hebben is de passie voor natuur. Wanneer je op latere leeftijd vrije tijd begint te krijgen en hieraan een mooie invulling wilt geven, dan ben je bij ons aan het juiste adres.

Wij bieden alle vrijwilligers gratis cursussen aan. Deze kunnen zijn als gastheer/vrouw voor bij de balie, voor schoolgids of Leudalgids. Je kan ze ook alle drie doen. Binnen onze stichting hebben wij een aantal vrijwilligers, vaak ex-docenten. Zij vinden het geweldig om een lespakket zo samen te stellen dat je als leek op een hele prettige en vooral leerzame manier deze materie eigen kunt maken. Om zo uiteindelijk je taak als gastheer/vrouw, Leudalgids of schoolgids zelfstandig uit te voeren.

Dit gebeurt niet zomaar. Neen, tijdens de opleiding heb je een theoretisch gedeelte, allemaal verdeeld in blokken met daarbij de bijbehorende praktijklessen. Je leert omgaan met kinderen, jaja, denk je dan. Dat weten we toch, de meeste van ons hebben zelf kinderen. Maar toch is het overbrengen op “niet je eigen kinderen” toch net iets anders. Welke zoogdieren leven er in het Leudal? Welke prachtige en historische bezienswaardigheden herbergen zich in het Leudal of hoe is het Leudal nu ontstaan en wie waren de eerste bewoners. Al deze informatie maak jij je eigen en dan ook nog eens op je eigen tempo.

Wij binnen Groen Hart Leudal zijn altijd opzoek naar nieuwe vrijwilligers. Voel jij jouw groen hart nu kloppen, schroom niet  en loop eens binnen, er is altijd iemand aanwezig die jou verder kan helpen. Of schrijf ons aan via Info@groenhartleudal.nl
 
Natuurlijk zitten we midden in de voor iedereen beruchte Coronapandemie en zijn wij op dit moment helaas gesloten tot 1 januari 2021, maar je kunt je natuurlijk wel altijd aanmelden. 

Op onze website kun je zien of en wanneer wij weer open zijn.

Misschien tot binnenkort……… Ron

Foto FB Bezoekerscentrum Leudal

Tags
Wellicht interessant