img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

13-11-2020 11:45

Opstart project 'Schadepreventie wolf' in Limburg

Limburg - 13 november 2020 - In de afgelopen jaren hebben de eerste wolven zich in Nederland gevestigd. Ook vlak over de grens leven inmiddels permanent wolven die ook al jongen hebben gekregen. De verwachting is dat zich ook wolven in Limburg zullen proberen te vestigen in de toekomst. Daarom is het project 'Schadepreventie wolf' gestart. Binnen dit project wordt gekeken hoe Limburg voor te bereiden op de komst van de wolf.  

img

Pilotprojecten bij schapenhouders

Er worden drie pilotprojecten bij schapenhouders ontwikkeld. Zo wordt er een pilotproject met kuddebewakingshonden opgezet en worden er twee pilotprojecten met wolfwerende rasters opgezet. Daarnaast komen er noodsets welke boeren kunnen lenen om hun vee te beschermen als er dreiging van de wolf is.

Voorlichting en educatie

Naast de pilotprojecten wordt er ingezet op voorlichting en educatie. Zowel naar particulieren als naar de boeren toe. IKL-Limburg wil de boeren ondersteunen bij het wolf-proof maken van hun rasters. Daarom wordt er in samenwerking met Wolf-fencing Nederland een vrijwilligersgroep opgezet welke de boeren hierbij zullen ondersteunen.

Wolven in onze omgeving

In de afgelopen jaren zijn al verschillende in het wild levende wolven gezien en de eerste wolven hebben zich inmiddels in Nederland gevestigd. Zo zijn er op de Veluwe in 2019 de eerste wolvenpups geboren. Ook vlak over de grens in de landen om ons heen leven inmiddels permanent wolven waar ook al jongen geboren zijn.  

Meer informatie

Ines van de Waarenburg is projectleider van dit project. Voor alle vragen of informatie over dit project kun je contact met haar opnemen via 06-18 95 79 73 of to-do@kessels-stables.nl‎.

Stockfoto

Wellicht interessant